Rinus Wisse, Wiscomex:

“Met dit prijsniveau is een beetje realisme wel op zijn plaats op de uienmarkt"

Tholen - Aan stemming ontbreekt het momenteel niet op de uienmarkt. Met een uienprijs tussen de 34 en 36 cent voor de middel en grove sortering zien veel telers het seizoen zonnig is. "Het is overal redelijk druk, maar je merkt her en der nu wel dat het piept en kraakt, omdat niet alle afnemers de stijging van de laatste weken bij kunnen houden", aldus Rinus Wisse van Wiscomex.

Rinus Wisse

"Telers denken nu al snel dat de prijs naar 50 cent gaat, maar dat moeten we nog maar afwachten", vervolgt Rinus. "De afgelopen vier tot zes weken is iedereen op basis van speculatie meegegaan met de hausse en in de stijgende markt werden de prijsverhogingen ook wel geaccepteerd. Maar je ziet nu dat het enthousiasme toch een beetje bekoeld is en er een prijsplafond bereikt is."

"Voor iedereen zou het ideaal zijn als de markt nu stabiel blijft. Het laatste wat we nu moeten hebben is dat we in de situatie komen dat we door 'positiviteitsgepapagaai' onszelf voor de gek houden. Want ook al zijn de prijzen hoog, we blijven met z’n allen toch heel wat kilo’s wegsturen. Een markt overvoeren is nu sneller dan ooit gedaan, omdat de hoge prijzen de consumptie makkelijk drukken, zeker omdat niet alleen de uien aan inflatie onderhevig zijn. In die zin is met deze prijsniveaus een beetje realisme wel op zijn plaats. Het is immers een zaak dat het uienseizoen voor iedereen tot een goed einde komt. En daar zijn kansen genoeg voor."
Met betrekking tot de afzet nemen de grote 3 in West-Afrika; Senegal, Ivoorkust en Guinee aangevuld door Engeland 60% van het volume voor hun rekening. De andere 40% wordt wel redelijk breed opgepakt. Kwalitatief zijn de uien ook goed, al is her en der fusarium wel een aandachtspunt", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Rinus Wisse
Wiscomex 
Schoorkenszandweg 23b
4431 NC ’s-Gravenpolder 
Mob: +31 (0)6 38 35 52 99
rinus@wiscomex.com  
www.wiscomex.com   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven