Hagelbuien en harde wind catastrofaal voor hardfruitoogst

De plotse hagelbuien en wind die van de week over Zeeland raasden hebben voor forse schade gezorgd bij het Zeeuwse hardfruit. Precies op het moment dat de pluk van het fruit is begonnen, werd de droogte even ingewisseld voor heftige onweerbuien. 

De meldingen komen voornamelijk uit Zeeuws-Vlaanderen, en dan met name uit Kloosterzande en uit Rilland, Waarde en Krabbendijke op Zuid-Beveland, zo schrijft Omroep Zeeland. De combinatie van hagelstenen van drie centimeter groot en harde wind heeft op die plekken voor veel schade gezorgd aan appels en peren. "De fruitpluk is nog bezig, ongeveer de helft van de appelen en peren hangt nog aan de bomen," zei Tom van der Meer van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in het radioprogramma Zeeland Nu. "Een vrucht die nu is beschadigd door hagel, daar kan je niks meer mee."

"De schade is enorm", vertelt perenteler Martin Goud tegen AD. Het grootste deel van zijn peren was al geoogst. "Dat staat gelukkig al in de koelcellen. We mogen dankbaar zijn dat we twee weken met mooi weer onze peren konden plukken. Er hangt echter nog 400.000 tot 500.000 kilo peren aan de bomen. Conference en Doyenné du Comice. Die zijn voor het overgrote deel kapot gehageld", zegt Annelies Goud, de vrouw van Martin Goud.

"Dit is geweldig frustrerend", aldus fruitteler Etiënne van der Wielen uit Kloosterzande tegen Omroep Zeeland. "In de Conference-peer zitten vijf à zes plekken, gewoon door de schil heen. Dat is hartstikke veel. Al die hagelsteentjes hebben allemaal kleine wondjes achtergelaten. In no time gaat dat rotten." De fruitteler is een van de vele gedupeerden die door de hagelbuien een deel van zijn oogst kwijt is. Door de vernielde oogst loopt Van der Wielen zo'n tienduizend euro mis.  

Eerder gaf NFO al aan dat er helaas veel hagelschade is ontstaan in Zeeland. Onderstaande foto's die de NFO deelde zijn op Walcheren gemaakt. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven