Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ week 36

Oostenrijk: Magere uienoogst, ideale rooiomstandigheden aardappelen na regen

De oogst van consumptieaardappelen voor de bewaring is in volle gang in het oosten van Oostenrijk. Na de neerslag van de afgelopen weken kunnen de rooiwerkzaamheden nu onder ideale omstandigheden plaatsvinden. Het aanbod dat bij de handelaren beschikbaar is, is echter nog zeer beheersbaar. De opbrengst per hectare valt in deze regio namelijk zeer laag uit. Doordat consumptieaardappelen in heel de EU momenteel schaars zijn, zijn er dit jaar ook al vroegtijdige aanvragen voor exporten direct vanuit de teeltbedrijven. Bovendien is het aanbod extra krap door draadwormschade, wat op dit moment al vaak voorkomt. In regio's waar alleen vroege aardappelen geteeld worden is de verkoop al afgesloten. De aardappelverkoop in het binnenland verloopt rustig.

De krappe aanbodsituatie laat de prijzen stijgen. Zo werd er voor consumptieaardappelen in Niederösterreich en Burgenland aan het begin van de week meestal 25 euro per 100 kg betaald. Uit Oberösterreich wordt er een veel betere oogst gemeld met stabiele prijzen van 25 euro per 100 kg.

Magere uienoogst
De hoofdoogst van uien is in Niederösterreich in volle gang, daarbij blijft ook in het irrigatiegebied de oogst achter bij de verwachtingen. De bereidheid om te verkopen is beperkt. Er is zowel in het binnenland als in het buitenland vraag naar het beschikbare aanbod, de prijzen zijn iets verbeterd, waardoor zij in de export gemakkelijker te realiseren zijn dan op de binnenlandse markt. Grote uien blijven bijzonder gewild. Voor uien, schoongemaakt en gesorteerd in een kratje, werd aan het begin van de week afhankelijk van grootte en kwaliteit, meestal 30 tot 35 euro per 100 kg betaald.

Hitte en droogte merkbaar
Bij wortelen uit Niederösterreich blijft de afzetsituatie ongewijzigd. De binnenlandse verkoop verloopt rustig. Ook de export blijft in beheersbare mate doorgaan. Naarmate de oogst vordert worden de gevolgen van de zomerse hitte en droogte steeds meer merkbaar bij de oogst. Bij de telersprijzen waren er geen veranderingen ten opzichte van voorgaande week. Voor wortelen in zakken van 5 kg ligt de prijs afhankelijk van de kwaliteit meestal tussen de 50 en 55 euro per 100 kg.

Bron: LKÖ 

Publicatiedatum: