Italiaanse telersvereniging slaat alarm om hoge kosten aardbeienteelt

Aardbei is het belangrijkste gewas voor de Italiaanse telersvereniging OP Terre della Luce, die opgericht is in 2016 en vandaag de dag meer dan 430 hectare en een uitgebreid assortiment heeft. Maar dit jaar lopen de aangesloten bedrijven het risico in de problemen te komen door de hoge teeltkosten. Commercieel manager Alberto DeVincenzis luidt de noodklok.

"De aardbeienteelt vertegenwoordigt ruim 80% van onze omzet. Vorig seizoen besloeg het areaal 140 hectare. Komend seizoen zal er echter een lichte daling optreden als gevolg van de prijsstijgingen en de onzekere marktsituatie. En daarbij maakt het niet uit of je bedrijf goed gestructureerd is of gespecialiseerd in kasteelt: de huidige economische crisis spaart niemand." 

"De situatie is dramatisch. We proberen onze leden te ondersteunen en hen commerciële garanties te bieden voor 2022/23 door duurzame en interessante relaties uit te bouwen met oude en nieuwe Italiaanse en buitenlandse klanten, maar het is zeker niet gemakkelijk in de huidige context. Bij de teelt van aardbeien is een van de meest zorgwekkende aspecten de kost van plastic (voor het overdekken van de gewassen en de bodembedekking), want die is de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen. De bedrijven gaan daarnaast ook gebukt onder de prijsstijging van kunstmest (+50%) en verpakkingen (+20%), die essentieel zijn om het product transporteerbaar en aantrekkelijk te maken. Ook de brandstofkosten stijgen, maar de energiepost voor het koelen van het fruit, essentieel voor de houdbaarheid in het schap, weegt het zwaarst."

Alberto DeVincenzis

"Waar bepaalde telers hebben besloten om het areaal wat te reduceren om te besparen op kosten en de bedrijfsrisico's te beperken, proberen anderen te besparen op de aanschaf van plastic voor de tunnels of bodembedekking. Zij hergebruiken het plastic van vorig seizoen zonder het terrein opnieuw klaar te maken. Dit is evenwel een keuze die zou kunnen tot nog hogere kosten." 

Voor meer informatie: 
O.P. Terre della Luce Soc. Coop. Agricola
Via San Maurizio, 60
75025 Policoro (MT) - Italië
Tel: +39 (0)835 18.52.977
info@terredellaluce.it
terredellaluce.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven