Droogte laat sporen na in Poolse bloemkooloogst

In Polen loopt het bloemkoolseizoen nog steeds, maar na een goede start gaat alles nu toch wat langzamer. En dit is niet te wijten aan een gebrek aan vraag. De droogte is de boeman, want de oogst van de herfstaanplant is nu heel wat lager dan gebruikelijk. Telers hopen dat de volumes snel weer aantrekken.

"Na een goede start begint het wat moeilijker te worden voor de Poolse bloemkolen", zegt Kornelia Lewikowska, inkoopmanager bij de Poolse groente-exporteur Green Best. "Het is dit seizoen best zwaar voor de Poolse bloemkool. De hete en droge zomer heeft een negatief effect op de kwaliteit en de beschikbare hoeveelheden. Op dit moment zou bloemkool normaal gesproken zonder problemen beschikbaar moeten zijn, maar door de droogte hebben we nu al twee weken geen product."

Voor de Poolse AGF-exporteur zijn de hogere kosten voelbaar in elke fase van het productieproces, en niet alleen de stijging van de elektriciteitsprijzen. "In elke fase van de productie en de logistieke keten is de inflatie voelbaar, van de kosten van meststoffen tot de transportkosten. De vraag naar bloemkool is groot, dus de verkoop is geen enkel probleem. Het probleem ligt bij het aanbod. Maar ik geloof wel dat dit snel kan veranderen. Zoals elk jaar zijn de landen waarmee we concurreren Nederland en Duitsland. We wachten nu op de bloemkolen van de herfstaanplant. Als het begint te regenen, zullen we een product van goede kwaliteit hebben." 

Green Best brengt ondertussen ook nog steeds paprika’s op de markt. "Het seizoen voor paprika's is redelijk goed, de afzet is constant. De bestellingen van supermarktketens zijn bevredigend, maar ook van andere klanten. Paprika's zouden tot medio oktober beschikbaar moeten zijn. Ik hoop dat het verkoopniveau op peil blijft", besluit Lewikowska.

Voor meer informatie:
Kornelia Lewikowska
Green Best
Mob: +48 737 602 848 (Polen)
kornelia.lewikowska@greenbest.pl       
www.greenbest.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven