Fyffes zet zich in voor betere arbeidsomstandigheden in meloenenteelt in Honduras

Om een meer verantwoordelijke, ethische en milieuvriendelijke meloenteelt in Honduras na te streven, publiceren de multinationale fruitonderneming Fyffes en haar dochteronderneming Sol Group de eerste resultaten van haar inspanningen om de meloenenteelt in dit land te transformeren. De veranderingen in het bedrijfsmanagement vinden plaats onder leiding van haar nieuwe lokale management dat prioriteit geeft aan arbeidsomstandigheden, gemeenschapsparticipatie en -verbetering, milieubeheer en gezond ondernemingsbestuur.

De eerste stap voor de transformatie was de benoeming van een nieuwe algemeen directeur voor de Sol Group, Genivaldo Pereira, in oktober 2021. Daarna volgde de aanstelling van een nieuwe operations manager in Honduras, Reginaldo de Lima, en nieuwe managers voor de naleving van wet- en regelgeving, human resources, duurzaamheid, arbeid en relaties met de telers. Met de steun van de leiding van Fyffes heeft het nieuwe managementteam belangrijke veranderingen en verbeteringen aangebracht in de meloenactiviteiten van Fyffes in Honduras, waaronder:

Arbeidsomstandigheden

  • Risico-evaluaties, analyse en standaardisatie van procedures en taken om de veiligheid en rechtvaardigheid van de werknemers, alsook de prestaties te garanderen.
  • Grootschalige investeringen in de opleiding en bijscholing van werknemers.
  • Terbeschikkingstelling van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen aan alle werknemers.
  • Afschaffing van het systeem van aanwerving van seizoenarbeiders via voormannen en vaststelling van een nieuw aanwervingsprotocol onder toezicht van de afdeling personeelszaken.
  • Verwijdering van 12.000 ton plastic, containers en ander landbouwafval dat zich in de loop der jaren op de teeltbedrijven heeft opgehoopt en dat risico's inhoudt voor de gezondheid en de veiligheid, alsook voor het milieu.
  • In 2022 heeft Suragroh (een van de bedrijven van de Sol-groep in Honduras) zijn eerste externe evaluatie IndicaRSE uitgevoerd met de Hondurese Stichting voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (FUNDAHRSE).

Sociale zekerheid
Hoewel de Hondurese arbeidswet bedrijven ertoe verplicht de sociale zekerheid voor seizoenarbeiders te betalen, ontvangen de arbeiders in de praktijk deze uitkering over het algemeen niet van het ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid. Om deze situatie te verbeteren, is de plaatselijke directie met de basisvakbonden overeengekomen om tijdelijke werknemers een bonus van ongeveer 80% van de socialezekerheidsuitkering uit te betalen.

Daarnaast zijn er op of nabij de teeltbedrijven vijf medische klinieken beschikbaar die tijdens het hoogseizoen beschikken over vijf voltijdse artsen, vijf ambulances en vier verpleegkundigen. In 2022 werden de medische brigades van de gemeenschap geïntroduceerd om medische zorg te verlenen aan 1.000 mensen uit 15 gemeenschappen tijdens het laagseizoen.

Verder biedt het bedrijf tijdelijke werknemers ook de kans op een extra inkomen via een programma voor maïsteelt buiten het seizoen.

Voor meer informatie:
fyffes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven