Hittestress treft Britse aardappelopbrengst

De aardappelteelt heeft een zware tol moeten betalen als gevolg van de recordtemperaturen en de droogte die deze zomer in het Verenigd Koninkrijk en Europa hebben geheerst. Uit de eerste testen van de Quantis-veldproeven met biostimulanten tegen hittestress van dit jaar blijkt dat de opbrengst van onbehandelde gewassen meer dan 30% lager zou kunnen uitvallen.

In een reeks proeven van het zuidoosten tot het middenwesten zijn de verkoopbare opbrengsten gemiddeld 24% hoger in de met Quantis behandelde gebieden. Het totale aantal knollen in de handelsklassen is gemiddeld 34% hoger in de behandelde gebieden, meldt Andy Cunningham, technisch manager bij Syngenta.

"Het is duidelijk dat een Quantis-toepassing in het beginstadium van de knolzetting enorm heeft bijgedragen tot de vorming van meer knollen. Belangrijk is dat verdere toepassingen tijdens perioden van hittestress gedurende het groeiseizoen de gewassen in staat heeft gesteld te blijven groeien en meer verkoopbare opbrengst te produceren."

Alle tot nu toe uitgevoerde proeven hadden een toepassing gekregen bij de start van de knolvorming, met twee extra behandelingen tijdens de groeistadia van de knollen, op tijdstippen waarop de Quantis Heat Stress Alert tool perioden van moeilijke omstandigheden voorspelde.

"Uit onderzoek van Quantis is gebleken dat de beste resultaten kunnen worden bereikt met toepassingen twee tot drie dagen vóór het begin van de hittestress. Onderzoek van de Universiteit van Nottingham heeft aangetoond dat Quantis planten helpt om overtollige warmte beter te reguleren en het beschikbare zonlicht te blijven benutten," adviseert Andy.

De resultaten van geïrrigeerde proeven in Kent en de Midlands waren het meest zichtbaar in de toename van het aantal knollen in de groottecategorie 50-60 mm. In Weobley in Herefordshire produceerde het ras Nectar 24% meer knollen van marktwaardige grootte en meer dan 30% meer totaal knolgewicht van marktwaardige kwaliteit.

"De resultaten zijn opmerkelijk, maar niet geheel verrassend gezien de temperaturen van het seizoen. Er moet echter aan worden herinnerd dat zelfs met opeenvolgende dagen van 35-38⁰C plus, dit seizoen de heetste zomer sinds 2018 was. Deze gebeurtenissen komen steeds vaker voor en worden extremer en daar moeten telers zich op voorbereiden," aldus Andy.

 

Voor meer informatie:
Andy Cunningham
Syngenta UK
Tel: +44 (0)7484 042739
andrew.cunningham@syngenta.com
www.syngenta.co.uk/quantis 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven