Yann Goavec, Champiland

"Afzet Franse paddenstoelen erg dynamisch"

"Bij Champiland zijn we uniek. Waarom? Omdat we ons behalve met paddenstoelen kweken ook bezighouden met het leveren van verse, diepgevroren en gedroogde producten in Frankrijk en de rest van de wereld", vertelt Yann Goavec, manager van Champiland. In haar 35-jarige bestaan is het bedrijf, gevestigd in de bossen van Les Landes de Gascogne, een belangrijke speler op de markt van gekweekte en wilde paddenstoelen.

Sinds enkele jaren probeert Champiland de activiteit in het verse segment te stimuleren en uit te bouwen, een sector die dankzij een groeiende vraag volop in ontwikkeling is. "Wij kweken oesterzwammen en shiitakes. Aangezien de vraag naar Franse paddenstoelen in het algemeen is toegenomen, verloopt het kweken daarvan de laatste 5 jaar bijzonder dynamisch. Het maakt daarbij geen verschil of de paddenstoelen nu vers, diepgevroren of gedroogd zijn. De Fransen zijn bovendien echt meer dan bereid net iets meer te betalen voor paddenstoelen die uit Frankrijk zelf komen."

"Onze producten hebben daarnaast een goede reputatie en zijn perfect geschikt voor consumenten die op zoek zijn naar gezonde, plantaardige producten. Niet voor niets hebben we onze teeltareaal van oesterzwammen en shiitakes verdubbeld en verdeeld over maar liefst 24 verschillende teeltfaciliteiten."

In het kader van de algehele ontwikkeling van het bedrijf, is Champiland verder van plan om nog dit jaar nieuwe investeringen te doen en een aantal van de reeds bestaande faciliteiten te verbeteren.

 
De producten van Champiland worden verkocht aan supermarkten, bedrijven die actief zijn binnen de foodservice en verwerkingsbedrijven die actief zijn binnen de B2B. "Het begeleiden van onze klanten is een van onze belangrijkste prioriteiten. Het is voor ons van essentieel belang om nauw met hen in contact te blijven."

Biologische paddenstoelen uit Frankrijk en de rest van Europa
Champiland kweekt ook biologische paddenstoelen, op dit moment nog een micromarkt.

"Bij onze biologische paddenstoelen hebben we ervoor gekozen om onder ons merk 'Secret Bio' alleen Franse of overige Europese producten aan te bieden. Biologische producten bevinden zich sowieso al op een nichemarkt, maar de combinatie van biologisch en Frans/overig Europees maakt er ook nog eens een micromarkt van. Hoewel de vraag naar biologische producten een paar
jaar geleden nog toenam, lijken deze voor supermarkten niet langer een prioriteit te zijn. Doordat we ons echter al binnen een nichemarkt bewegen, weten we de problemen die de biologische sector momenteel ondervindt prima te omzeilen."Wilde paddenstoelen verzameld in Frankrijk

De wilde paddenstoelen die in Frankrijk worden geteeld, vertegenwoordigen ook een aanzienlijk deel van de activiteit van Champiland. De markt voor wilde paddenstoelen is echter totaal anders dan die voor gekweekte paddenstoelen. "We zijn veel meer afhankelijk van weersinvloeden en de hulpbronnen zijn niet uitbreidbaar. De oogstgebieden veranderen in de loop der jaren zonder dat we daar echt op kunnen anticiperen. Een van de wilde paddenstoelen die we verzamelen is de cantharel, een paddenstoelenras dat goed gedijt in Les Landes. Cantharellen zijn al in de vroege herfst te vinden en beschikken over zeer interessante eigenschappen, zowel wat de smaak als het uiterlijk betreft. Cantharellen zijn in zekere zin de wilde paddenstoelen waar ons bedrijf om bekend staat: we verkopen ze vers, vriezen ze in en drogen ze op onze locatie."

Voor meer informatie:
Yann Goavec
Champiland
sales@champiland.com
msha.ke/champiland  
www.champiland.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven