Pascal Felley, directeur van de Fairfruit Group"

"Dankzij areaaluitbreiding groter exportvolume Portugese granaatappelen"

De internationaal actieve Fairfruit Group oogst sinds ongeveer een week de eerste granaatappelen uit Portugese teelt. "Ondanks intensieve irrigatie in het teeltgebied Alentejo heeft de aanhoudende droogte een merkbaar effect op onze plantages gehad. Over het algemeen zijn de opbrengsten iets lager dan gemiddeld en de vruchtgroottes zijn iets kleiner dan vorig jaar. Aan de andere kant hebben we onze teeltcapaciteit dit jaar uit kunnen breiden, waardoor we toch een groter volume op de markt zullen brengen," vertelt Pascal Felley, directeur van de Fairfruit Group.

Bestaansrecht voor Portugese granaatappelen
Vergeleken met de grote aanbieders in de granaatappelsector, zoals Spanje, Turkije en Italië, is het marktaandeel van de Portugese export tot nu toe redelijk beperkt. Pascal: "Wij zien een bepaalde vraag naar Portugese goederen op de Europese exportmarkt, niet in de laatste plaats vanwege de hoge kwaliteitsstandaard. In zoverre hebben Portugese granaatappelen bestaansrecht naast de gevestigde landen in de exporthandel. Het is onze opgave om dit exportpotentieel in de komende jaren verder te benutten en onze plaats op de markt veilig te stellen.


Verse granaatappelen van het ras Smith

Verdere oogststijging gepland
De Fairfruit Group brengt niet alleen verse granaatappelen op de markt, maar houdt zich ook bezig met de productie en distributie van granaatappelpitjes. Ook in de industriële sector is de tendens ongetwijfeld stijgend, voegt Pascal eraan toe. "De Portugese granaatappelteelt heeft zich in de afgelopen jaren snel ontwikkeld. Momenteel telen we op in totaal circa 400 hectare en de totale oogst van onze telers zal dit jaar vermoedelijk 1000 ton bedragen. De belangrijkste rassen die worden geteeld zijn Smith, Acco en Wonderful, maar we staan op het punt om de teelt van nieuwe rassen te testen. Vermeldenswaard is ook dat de meeste plantages pas enkele jaren geleden beplant zijn, waardoor er bij het oogsten nog geen sprake is van een volledige oogst. De oogst zal in de komende jaren dus verder toenemen."

Ook wat de verkoop betreft kijkt de Fairfruit Group met veel vertrouwen naar de toekomst. "Aan de ene kant is de granaatappel geen eenvoudige fruitsoort en vergeleken bij andere fruitsoorten is ze minder geschikt als tussendoortje. Aan de andere kant past de granaatappel bij de huidige tijd, omdat ze beantwoordt aan de trend naar gezonde voeding. In zoverre sluiten we niet uit dat de verse consumptie uiteindelijk haar grenzen zal bereiken, terwijl de vraag naar verwerkte granaatappelproducten, zoals sap en concentraat, zich zal blijven ontwikkelen", concludeert Pascal.

Voor meer informatie:
Pascal Felley
Fairfruit Group
Tel: +41 76 440 10 74 
contact@fairfruit.com   
www.fairfruit.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven