Francisco Manuel Ramos van Hortoventas (Spanje): "

"Ongekend hoge prijzen voor witte kool"

Een streek genaamd Llano de Zafarraya, in het westen van de provincie Granada, is een van de weinige gebieden in Spanje waar het hele jaar door kool wordt geoogst. "Momenteel is het hoogseizoen voor ons. In onze regio is het microklimaat ideaal voor de groenteteelt. Naast witte en groene kool oogsten we op dit moment ook heel veel tomaten: pruimtomaat, trostomaat en Daniela", zegt Francisco Manuel Ramos, voorzitter van de coöperatie Hortoventas. 

"We telen witte en groene kool in cycli zodat we ze jaarrond beschikbaar hebben. Dit is een van de weinige plaatsen in Spanje waar ook in de zomer kool wordt geoogst."

"Op dit moment is de vraag heel groot, maar er is een probleem geweest met de ontkieming van de zaden als gevolg van de temperatuurschommelingen en de droogte. We hebben dit seizoen dus heel wat minder kolen beschikbaar."


"Dit gebrek aan product en de grote vraag zie je terug in de prijzen. Terwijl de telersprijs normaal gesproken tussen de 18 en 30 cent per kilo schommelt, is dat nu meer dan het dubbele: ongeveer 70 cent per kilo. Dit is ongezien, want de hoge prijzen in eerdere seizoenen haalden doorgaans niet meer dan 40 à 45 cent", vertelt Francisco Manuel. "Telers die momenteel product hebben, profiteren van deze aantrekkelijke prijzen." De prijzen compenseren zelfs de stijging van de productiekosten, met een verdrievoudiging van de kost van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, volgens Francisco Manuel. (Foto: Francisco Manuel Ramos)

Hortoventas oogst jaarlijks tussen de 2 en 3 miljoen kilo kool,, die het voornamelijk op de Spaanse markt afzet. De vruchtbare vlakte van Zafarraya ligt op een plateau omringd door bergen op een hoogte van 900 m boven de zeespiegel. Met de milde temperaturen en het water uit de bergen is de regio op Spaans grondgebied een belangrijke leverancier geworden van groenten tijdens de zomermaanden. 

"Ook in de herfst en in de winter blijven we witte en groene kool oogsten, maar het mag wel eens beginnen te regenen om de watervoorraden weer aan te vullen", besluit Francisco Manuel. 

Voor meer informatie:
Hortoventas
C/ Estación s/n
18125 Ventas de Zafarraya (Granada) - Spanje
Tel: +34 958 362 190
www.hortoventas.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven