Mooie oogst Siciliaanse granaatappelen ondanks ongunstig weer

"De oogst van de vroege granaatappelrassen Acco, Valenciana en Smith staat weer voor de deur. We starten op hetzelfde moment als in voorgaande jaren", zegt Gaetano Tirrò, een teler uit de vlakte bij Catania op het eiland Sicilië. "Ook dit jaar zijn de eerste Acco’s geplukt in de laatste week van augustus. Ondertussen is het ook al de beurt aan Valenciana, maar voor de Parfianka’s moeten we nog zo'n 10 dagen wachten." 

Gaetano Tirrò, die ook als landbouwdeskundige werkzaam is, schetst ons een beeld van de actuele situatie in de Siciliaanse granaatappelteelt. 

"In de zomer is het zeer warm geweest en heeft het geen druppel geregend. De planten hebben dus stress gekend, maar deze weersomstandigheden hebben ook de kans vergroot op zonnebrand aan de schil of het barsten van fruit. Met de juiste teelttechnieken konden deze problemen echter voorkomen worden, of op zijn minst verminderd. Zo moet er de juiste hoeveelheid water worden gegeven gedurende de hele groeifase en niet alleen in de laatste maand, want als je plots veel water toedient, vergroot je de kans dat het fruit openbarst. Ondanks de ongunstige weersomstandigheden zal de opbrengst in het oosten van Sicilië aanzienlijk zijn. Om een uniforme rijping te verkrijgen, raad ik aan op tijd te snoeien en, indien nodig, ook het fruit uit te dunnen." 

Een vers geplukte granaatappel 

"Bemesting met calcium heeft ook een positief effect, omdat het de elasticiteit van de schil verhoogt. Helaas kunnen we niets doen om de regens onder controle te houden. Onze grootste angst is dan ook dat het in oktober veel regent en we de Wonderful-granaatappelen niet kunnen oogsten. Want dan zou er wel eens veel fruit kunnen splijten. Die hebben dan geen commerciële waarde meer. Een berekening toonde aan dat we vorig jaar meer dan 60% van onze productie verloren hadden na een week regen in het oosten van Sicilië."

"Naast eventuele ongunstige weersomstandigheden moeten we ook rekening houden met de disproportionele stijging van de teeltkosten. Het opstellen van een correct bemestingsplan is niet langer houdbaar voor een teeltbedrijf, want de prijzen van bijna alle meststoffen zijn verdubbeld. De kost voor ureum is nu meer dan € 100 per 100 kg in vergelijking met € 45 vorig jaar. En wij telers zijn de eersten die het gelag betalen. De steun die de Regio Sicilië beschikbaar stelt om de telers te helpen met het betalen van de contributie aan de irrigatiegemeenschappen is maar een druppel op een hete plaat. Helaas komen de verkoopprijzen van granaatappel niet boven die van vorig jaar uit en volgen ze dus de inflatie niet. Ze liggen tussen de 70 en 90 cent per kilo." 

Het bedrijf Tirrò produceert ook granaatappelsap 

"Toch leveren de statistieken ons een positieve noot, want het blijkt dat de consument steeds meer interesse heeft in granaatappelen. Vooral granaatappelen met een zoete smaak en zachte pitjes doen het goed op de versmarkt. Wie sap wil maken, kiest beter voor de "zure" rassen Wonderful en Acco", besluit Tirrò. 

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Gaetano Tirrò
Melograno dell'Etna
Strada Statale 192 - Km 77.300
Contrada Fontanazza
95045 Misterbianco (CT) - Italië
Tel: +39 338 1398480
info@gaetanotirro.com
www.gaetanotirro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven