Melotto

Goede verwachtingen voor komend kakiseizoen in Italië

Binnen ruim een maand begint weer het Melotto-kakiseizoen in Italië. Een dertigtal bedrijven in Midden- en Zuid-Italië heeft de handen in elkaar geslagen om samen kaki’s van het Rojo Brillante-ras op de markt te brengen. Landbouwdeskundige Vito Vitelli (zie foto hieronder), promotor van dit netwerk, vertelt ons wat we van komend seizoen mogen verwachten. 

"We verwachten niet echt veel productie. In de meeste teeltgebieden is er een daling van ongeveer 20% in vergelijking met normale jaren. Dit heeft met de weersomstandigheden te maken, want in maart/april keerde de kou terug en eind mei hadden we al een hittegolf. Dat heeft de vruchtzetting geenszins bevorderd. Maar de opbrengstdaling zal in ieder geval gecompenseerd worden door de uitstekende maten. Dat zien we nu al aan de planten."

Het fruit groeit nog steeds en nu is het wachten op de kleurverandering rond begin oktober. "Dit jaar verwachten de telers van het Melotto-netwerk redelijk grote maten, met fruit van ongeveer 300-330 gram. Dankzij goede teeltpraktijken hebben we weinig last van schadelijke organismen." 

"In sommige gebieden, zoals in Campanië, ligt het rijpingsproces een week voor op schema vanwege de grotere temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. Toch proberen wij de oogst zoveel mogelijk uit te stellen tot begin december om de afzetperiode wat te kunnen verlengen. Dat doen we door bepaalde technieken die de rijping vertragen en door een verlenging van de opslagperiode tot 40-50 dagen. De kaki's worden in koelcellen opgeslagen waarbij de temperatuur en andere parameters zorgvuldig worden gecontroleerd. De marktomstandigheden voor de Italiaanse kaki zijn het best tussen eind december en begin februari."

Zomersnoei volgens de Mataix-methode (teler Andrea Favale uit Basilicata)  

"Met de zomersnoei volgens de Mataix-methode, die op dit moment wordt uitgevoerd, kunnen grotere maten worden verkregen door de takken in het binnenste deel van de boom te snoeien en de krachtige scheuten aan de buitenkant in te korten. Het hoofddoel van deze snoeiwerkzaamheden eind augustus is echter om ervoor te zorgen dat er bloemen groeien waar de takken worden afgetopt, zodat de productie van het volgende jaar zich voordoet op korte, robuuste en dus productieve takken. De zomersnoei garandeert ook een grotere beluchting van de plant en een betere penetratie van licht en gewasbeschermingsmiddelen."

Teler Rosario Cipolletta uit Campanië 

Hoewel de huidige periode niet gunstig is voor de markt, zijn de prijsverwachtingen voor 2022 hooggespannen. "Het product dat er zit aan te komen ziet er heel goed uit. Dat moedigt ons aan om erin te geloven en het steeds beter te doen. De telersprijzen zullen vermoedelijk niet onder de € 0,45-0,50 per kilo duiken. Toch moeten we steeds onze belangrijkste concurrent, Spanje, in het oog houden, want met een agressieve handelspolitiek met lage prijzen dreigt hij altijd de Italiaanse markt te destabiliseren", besluit Vitelli. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven