"Lagere opbrengst leidde tot hogere prijzen voor watermeloenen"

Hittegolf bespoedigt einde Hongaars meloenenseizoen

Het Hongaarse watermeloenenseizoen, evenals het kleinere meloenenseizoen, is bijna een halve maand eerder dan normaal afgelopen. De opbrengsten waren laag als gevolg van de intense hittegolf die zich deze zomer over heel Europa verspreidde.

"De lokale Hongaarse vraag naar watermeloenen en de export naar de rest van Europa streden om de beschikbare hoeveelheden. Hoewel de kwaliteit hoog was, leidden de lagere opbrengst en een eerder dan geplande seizoensafsluiting tot hogere prijzen. De vijf hittegolven versnelden de rijping en verkortten zo het seizoen", vertelt László Sándor, meloenenexpert bij BASF Vegetable Seeds in Hongarije.

"In Hongarije is het seizoen ongeveer een halve maand eerder dan normaal afgerond. Zo zagen we bij een bepaalde retailer dat het schap al leeg was vóór 20 augustus, onze nationale feestdag. Er waren geen grote hoeveelheden watermeloenen beschikbaar, zelfs niet uit Italië of Spanje. Maar je kon toen wel nog steeds watermeloenen van goede kwaliteit kopen bij groothandels en telers", zegt Sándor.

"Door de extreme zomerhitte rijpten zowel watermeloenen als meloenen aan hetzelfde tempo. Dat was veel sneller dan telers hadden verwacht. Er waren immers hittegolven in de maanden mei, juni, juli en augustus. Het is een lange hete zomer geweest voor Hongarije. In augustus was er meer vraag dan aanbod en gingen de prijzen dus omhoog. Het was niet eenvoudig om in die maand watermeloenen van goede kwaliteit te kopen. Ook in Europa was er een tekort en in Hongarije was er concurrentie tussen handelaren voor de export en de lokale markt om voldoende watermeloenen in te kopen."

Sándor zegt dat de telers ook profiteerden van de aanzienlijk hogere marktprijzen voor watermeloenen. "Het hogere inkomen is nodig om de activiteit voort te zetten, maar de vraag is of het genoeg is voor de toekomst, want de hoge teeltkosten zijn een groot probleem. Voor komend seizoen kan het areaal in sommige regio's licht toenemen met ongeveer 10%. In Oost-Hongarije, waar vooral in de tweede helft van het seizoen geoogst wordt, zal er een stijging van 10% zijn, maar in andere regio's zullen ze dat cijfer waarschijnlijk niet halen. Er is ondertussen een proces gaande van eigendomsconcentratie in Hongarije. Kleinschalige teeltbedrijven stoppen ermee en de grote worden nog groter. De toeleveringsketen van teler tot consument is langer voor kleinschalige teeltbedrijven. De keten moet zo kort mogelijk worden gehouden om genoeg winstmarge te creëren voor alle deelnemers aan het proces." 


Watermeloentunnels bedekt met plastic bij Eurotész 

Balázs Dorcsinecz van Eurotész, de grootste watermeloenteler in Hongarije met een areaal van 70 hectare, zei dat het een moeilijk jaar is geweest voor hem en zijn collega-telers.

"Het was niet gemakkelijk dit jaar. De hittegolven zorgden voor problemen met de bestuiving. Er waren momenten dat de beschikbare volumes laag waren. Irrigatie was voor veel telers een probleem. Ze konden niet genoeg water geven. De prijzen stegen wel, wat in ieder geval een hulp was. Maar er was ook een enorme kostenstijging, vooral bij plastic en meststoffen."

"We weten nog niet hoe de teeltkosten de komende jaren gedekt zullen worden. Veel kunstmestfabrieken hebben de deuren gesloten. Nu komt er veel geïmporteerde kunstmest het land binnen en we wachten nog op de prijzen. Die zullen waarschijnlijk stijgen. Ook het plastic zal duurder worden. We verwachten dat het areaal komend seizoen in het comitaat Békés min of meer hetzelfde zal zijn, hoewel het misschien nog wat kan afnemen vanwege het tekort aan arbeidskrachten. Dit jaar was het alvast een groot probleem. In sommige teeltgebieden steunen we op lokale arbeidskrachten en uit Roemenië, terwijl ze in andere delen een beroep doen op Roemeense en Oekraïense arbeiders", legt Dorcsinecz uit.

De vollegrondsteelt van meloenen heeft een beperkte oogst voortgebracht. Meloenen worden in Hongarije echter op slechts 400 hectare geteeld, wat een veel kleiner areaal is dan dat van watermeloenen. "Het is niet eens genoeg om de lokale markt te bevoorraden. Daarom hebben we een zeer minimale export naar buurland Slowakije", zegt Sándor.

György Aleksza, de op één na grootste meloenenteler in Hongarije: "Het was een heel moeilijk seizoen vanwege de hoge temperaturen. De meloenen groeiden niet zoals ze zouden moeten. De teelt was moeilijk te plannen. Vroeg in het seizoen was er een gebrek aan product. We hebben geprobeerd de aanplant op te splitsen in verschillende periodes, maar met die hoge temperaturen was dat moeilijk."

"Er was evenwel geen schade door de zon, het leidde alleen tot een veel snellere oogstperiode. Wat in twee weken geoogst had moeten worden, moest nu in één week van het land worden gehaald. Het was voor supermarkten niet gemakkelijk om zoveel in één keer binnen te krijgen, ook zij kunnen niet zo snel handelen. Het was bijna onmogelijk om de oogst te plannen voor bepaalde weken. Ik weet niet wat er in de komende seizoenen zal gebeuren. Het hangt af van hoeveel water er in de grond zit en hoe we de irrigatie kunnen beheren."

Voor meer informatie:
Laszlo Sandor
BASF Vegetable Seeds
Tel: +36 30 9356 722 (Hongarije)
laszlo.sandor@vegetableseeds.basf.com  
www.nunhems.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven