Francisco Murguía van Frutos Guadalajara

Avocado-exporteur weerlegt 'gedeeltelijk ongegronde' beweringen over Mexicaanse sector

Volgens Francisco Murguía van Frutos Guadalajara, een teler en exporteur van biologische avocado's in Mexico, zijn er drie foute opvattingen over de avocadoteelt in het land. Ze hebben te maken met de kwaliteit van het product, met water en met geweld.

Murguía wil graag zijn mening delen over de volgende opmerkingen die vaak worden gemaakt over Mexicaanse avocado's:

  • Mexico is gericht op de Amerikaanse markt en besteedt geen aandacht aan de kwaliteit van het product dat het naar andere markten exporteert.
  • In Mexico worden grote hoeveelheden water gebruikt om de gewassen te telen terwijl droogte het land teistert.
  • In Mexico controleren criminele organisaties de avocadoketen.

"Met betrekking tot deze 'gedeeltelijk' ongegronde meningen, denk ik dat het nodig is om het een en ander te verduidelijken", zegt Murguía, die evenwel opmerkt dat dit artikel niet bedoeld is als een studie of een sociaal-politiek-economische verhandeling over de avocado-sector in Mexico.


Experts in export over de hele wereld
"Hoewel Mexico de belangrijkste exporteur van avocado's naar de Verenigde Staten is, was het enkel de staat Michoacán die tot juli van dit jaar avocado's naar de Verenigde Staten kon exporteren. Onlangs is de staat Jalisco erbij gekomen en deze twee Mexicaanse staten sturen ook maar een deel van hun avocado-oogst over de grens naar de VS. Tot juli 2022 was de staat Jalisco, samen andere avocadoteeltgebieden (Nayarit, de staat Mexico, Puebla en Morelos), echter voornamelijk gericht op de Europese Unie, Canada, Japan en het Midden-Oosten."  

Avocado's geteeld met regenwater 
"Het tweede punt dat ik wil maken, is omtrent het gebruik van water", aldus Murguía. "Allereerst bevinden de grote avocadoteeltstaten Michoacán, Jalisco en Nayarit (gelegen in Centraal-Mexico aan de westkust) zich buiten de door droogte geteisterde gebieden van het land (zie onderstaande kaart van de Nationale Watercommissie). Over het algemeen wordt de overgrote meerderheid van de boomgaarden van Michoacán door de regen gevoed of geïrrigeerd met regenwater dat in grote reservoirs wordt opgevangen." In de staat Nayarit valt er regen van juni tot en met januari, met bepaalde variaties van jaar tot jaar.

Bron: https://smn.conagua.gob.mx/es/climatologia/monitor-de-sequia/monitor-de-sequia-en-mexico

Teeltgebieden zonder invloed van criminele bendes 

"Het derde punt dat ik zou willen maken – het meest ongemakkelijke – is de invloed van criminele organisaties in de verschillende schakels van de keten", zegt Murguía. "Misdaad in Mexico mag niet worden veralgemeend, aangezien de aanwezigheid van deze groepen niet in elk van de teeltgebieden hetzelfde is." In Jalisco en Nayarit worden dit soort praktijken bijvoorbeeld niet waargenomen bij de economische activiteiten, ook niet in de teelt, afzet en export van avocado's. 


Conclusie 
"Deze 'gedeeltelijk' valse overtuigingen over de avocadoteelt in Mexico vinden hun oorsprong in bepaalde teeltregio's van het land", vertelt Murguía. "Veel gevallen zijn echter al gecontroleerd of uitgeroeid. In sommige andere regio's blijven deze omstandigheden aanhouden." Al met al wordt slechts een klein deel van de avocadoteeltgebieden in Mexico getroffen. Er zijn dus zeker regio's waar de avocadoteelt sterk staat en van waaruit kwaliteit en kwantiteit geboden wordt aan premiummarkten, zoals Europa. "Wij telen biologische avocado's met alle boomgaardcertificaten voor export naar Europa, inclusief biologische GlobalGAP en SMETA. Bovendien zijn we bijna klaar met de Rain Forest Alliance-certificering."

Frutos Guadalajara verzendt momenteel zowel conventionele als biologische avocado's naar verschillende landen in Europa. Het bedrijf zal van 4 tot 6 oktober aanwezig zijn op Fruit Attraction in Madrid en daarna op bezoek gaan bij klanten in Europa.

Voor meer informatie:
Francisco Murguía
Frutos Guadalajara
francisco.murguia@frutosguadalajara.com
www.frutosguadalajara.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven