Laag aanbod Chinese exportperenrassen

Huangguan-peren en Ya-peren zijn de belangrijkste exportrassen van Chinese peren. In Hebei, het belangrijkste teeltgebied van Chinese peren, is de opslag van Huangguan-peren na het oogstseizoen in juli en augustus volledig voltooid. Onlangs deelde Gavin Bian van Hebei Tianbo Fruit zijn inzichten in het perenseizoen van dit jaar met Freshplaza.

Gavin Bian (rechts)

"Dit seizoen is het productievolume van Huangguan-peren met ongeveer 25% gedaald en het opslagvolume met ongeveer 15% vergeleken met vorig jaar. Als gevolg van de daling van de productie is de gemiddelde prijs met ongeveer 50% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, en de stijging van de oorspronkelijke prijs was zelfs nog groter." Volgens de analyse van Gavin is de voornaamste reden voor de daling van de productie te wijten aan klimatologische factoren.

Dit jaar hebben de perenbomen een korte bloeiperiode gehad en kregen ze na de vruchtzetting te maken met koud weer, wat resulteerde in een traag groeiproces en peren van kleine afmetingen. In de tweede plaats hebben veel telers, als gevolg van de lage perenprijs in de voorgaande jaren, bomen gekapt en hun beheer opgegeven, of zijn zij op andere rassen overgeschakeld. De derde factor is de overaanbod van het fruit en de grote vraag naar voedsel. Daarom stimuleert de overheid telers om boomgaarden opnieuw voor landbouw te gebruiken, zodat het aantal fruitbomen is afgenomen.

De Huangguan-peer is een belangrijke variëteit van de perenexport in China, en zij is zeer populair bij overzeese Chinese groepen en de plaatselijke bevolking. Het uitvoervolume van Huangguan-peren is dit jaar gedaald, vooral als gevolg van de stijgende perenprijs en de dalende koopkracht op de overzeese markten.

"Hoewel het vrachttarief dit jaar met meer dan de helft is gedaald in vergelijking met vorig jaar, zijn de kosten van peren aanzienlijk gestegen, wat tot een stijging van de exportprijzen heeft geleid. Bovendien is door de pandemie de koopkracht van de overzeese markten gedaald, zodat de overzeese importeurs hun import hebben verminderd."

Van de buitenlandse markten is Indonesië de grootste voor Hebei-peren, met een aandeel
van ongeveer 40%, en de prijsconcurrentie is zeer hevig. "Indonesië heeft een grote bevolking, het klimaat is warm en peren worden plaatselijk niet geteeld, dus zijn ze erg populair om hun dorstlessende eigenschappen. Bovendien gaan verschillende grote importeurs in Indonesië door met de bouw van koelopslagfaciliteiten om de relatief zwakke situatie op het gebied van logistiek en koelopslag ter plaatse te verlichten." (Foto: Gavin Bian)

Naast de traditionele perenrassen worden ook veel nieuwe producten steeds populairder, waaronder veel rassen met goede economische voordelen. Naar verluidt worden Yuluxiang en Hongxiangsu overzee geëxporteerd en neemt de export van jaar tot jaar toe.

Hebei Tianbo Agriculture houdt zich bezig met de aankoop, bewerking, opslag en verkoop van peren. De belangrijkste producten zijn Huangguan Peren, Ya Peren, Hongxiangsu Peren, Yuluxiang Peren, en Yuanhuang Peren, die voornamelijk verkocht worden aan de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Israël, Nederland, Zuidoost-Azië en Zuid-Azië.

Voor meer informatie: 
Gavin Bian 
Hebei Tianbo Industry and Trade Co., Ltd.
+86 135 8219 8678
gavinbian@tianbofruit.com.cn
www.tianbofruit.com.cn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven