Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miguel Agustín van La Nostra Fruita (Spanje): "De maten zullen veeleer klein zijn"

"Als er dit jaar minder citrus is, kan de sector de prijs beter verdedigen"

Begin deze maand worden de eerste Satsuma Iwasaki’s geoogst in Valencia, wat meteen het startschot is voor het Spaanse citrusseizoen 2022-2023. Men verwacht – net als bij kaki – een lagere opbrengst dan vorig seizoen.

"Als alles volgens plan verloopt, hebben we op 10 september de eerste Iwasaki’s van het seizoen beschikbaar. Ze worden in Xeraco, Valencia, geoogst. Dat is het volgens ons het beste teeltgebied, zowel op het vlak van productkwaliteit, Brix-waarde en kleur van de schil", zegt Miguel Agustín, commercieel directeur van La Nostra Fruita en La Nostra Valencia. "Daarna volgen nog Okitsu, Clausellina, Clemenrubi, Oronules, Arrufatina, Mioro, Clemenules, Clemenvilla, Nadorcott, Leanri, Orri en Ortanique. Wat sinaasappel betreft, beginnen we met Navelina in oktober, gaan we door met Navel Late, Lane Late, Navel Powell, Barberina, Midknight en eindigden we met Valencia Late."

De Valenciaanse groep heeft in 2021-2022 voor het eerst in haar geschiedenis meer dan 50 miljoen kilo verkocht. Beide bedrijven hebben een omzetstijging van bijna 20% gekend in de laatste drie seizoenen. Van de totale omzet werd 91% behaald met citrus, 7% met kaki (Rojo Brillante) en de overige 2% met ander fruit, waaronder granaatappelen uit Elche.

La Nostra Fruita en La Nostra Valencia leveren aan supermarktketens, groothandels en distributiemagazijnen, horecabedrijven, sapproducenten en andere gespecialiseerde verwerkers in heel Spanje. "We hebben meer dan 30 jaar ervaring. Ons leveranciersportfolio, dat uit meer dan vijftig bedrijven bestaat, omvat heel wat belangrijke citrustelers en handelsbedrijven in Valencia, maar ook Andalusië", aldus de commercieel directeur. "We zijn actief op alle groothandelsmarkten van het land en de voorbije vier seizoenen hebben we ook enkele volumes geëxporteerd naar landen als Frankrijk, België of Italië, via een handelsbedrijf waarmee we samenwerken." 

"Een eerste raming voor de oogst van sinaasappelen, mandarijnen en clementines wijst op een opbrengst die ongeveer 10% lager ligt dan die van vorig seizoen. Toch moeten we nog afwachten welke rol de weersomstandigheden in de rest van het seizoen spelen. In principe is de productiedaling geen zorgwekkend gegeven voor ons, aangezien er vorig jaar sprake was van een overaanbod op de markt en een neerwaartse druk op de verkoopprijzen. Als er dit jaar wat minder fruit is, kunnen we allemaal de prijs beter verdedigen", legt Miguel Agustín uit.

"Dat is toch vooral merkbaar bij de Navel-groep voor sinaasappelen en bij Clemenules voor de clementines. De vraag is nu hoe de overgang van het zuidelijk halfrond naar ons seizoen zal verlopen. Dat is vooral belangrijk voor de mandarijnen en de clementines. Als de Nadorcotts, Tango’s en Orri’s van overzee hoge prijzen, een goede aanvoer en kwaliteit behalen, snijdt dat toch in onze afzet van de eerste mandarijnen en clementines, in ieder geval tot de Clemenules-oogst", vervolgt hij. 

Daarom staat de sector volgens de commercieel directeur van deze Valenciaanse groep voorlopig nog 'met de handrem erop'. "De aankoop van de oogsten staat nog op een laag pitje, want iedereen herinnert zich nog dat er vorig jaar tegen zeer hoge prijzen op voorhand werd ingekocht bij de telers, terwijl de markt nadien de verwachtingen niet inloste. Wat bepalend zal zijn is of het waar is dat er kleinere volumes in de overzeese programma's zitten dan vorig jaar. Of komt alles weer geconcentreerd in een korte periode op ons af, zoals vorig jaar gebeurde? Want dat bracht echt veel schade toe aan de sinaasappelmarkt", herinnert Miguel zich.

"Wat de maatvoering betreft, zal de droogte naar verwachting voor overwegend kleine maten zorgen, iets wat vooral in het eerste deel van het seizoen merkbaar zal zijn, zowel bij sinaasappel als bij mandarijn en clementine", besluit Miguel Agustín.

Voor meer informatie:
Miguel Agustín
Nostra Fruita SL
Mob: +34 615 22 57 31 (Spanje)
comercial@lanostravalencia.com 

Publicatiedatum: