Uit de oude doos: C.H. Haenen, dagelijkse verkoop aan Nederlandse en Duitse klanten

Op de groothandelsmarkt te Luik zit het veelzijdige bedrijf van Haenen. In het jaar 1960 vestigde C.H. Haenen zich als groothandelaar  te Luik. Daarvoor had hij een kleinhandel in het Nederlandse Eijsden enkele kilometers ten noorden van Luik. In de jaren zestig was de markt nog in de oude stad. Hij deed toen hoofzakelijk in citrusfruit. Sinds die tijd is hij een trouwe bezoeker van de Belgische Fruitbeurs
te Antwerpen. "Van de 52 weken kom ik er nog zeker 50 maal per jaar", zo zegt de heer Haenen sr. Zijn assortiment breidde hij langzaam met ander fruit uit, hoofzakelijk met appelen en zomerfruit. Toen de exoten op de markt kwamen nam hij ook deze in zijn assortiment op.

De heer en mevrouw Haenen met hun 4 zonen

In het begin van de jaren zeventig kwam er een groenteafdeling bij, maar enkele jaren daarvoor al deed hij ook in bloemen. Deze kocht madame Haenen tweemaal per week in op de Veiling der Voortbrengers te Brussel. De uitbreiding in het assortiment was mede mogelijk gemaakt doordat de vier zonen in de loop der jaren in het bedrijf kwamen. Daniël, Rudi en Michiel waren nauwelijks vijftien jaar toen ze in de zaak kwamen, en Christiaan de jongste was 17 jaar.

De heer en mevrouw Haenen

In de loop der jaren heeft elke zoon zijn eigen verantwoordelijkheid gekregen: Daniël (39) voert het beheer over de bananenrijperij, magazijn en de verkoopruimte; Rudi (37) behartigt de inkoop van het binnenlandse fruit, Michiel (33) organiseert het transport van de inkomende goederen en Christiaan (27) gaat over de inkoop van groenten en beheert tevens de administratie. daarnaast zijn ze allen verkopers. Verder zijn er nog twee verkopers en staat ook Haenen sr. de klanten te woord.

Geregeld zijn er Duitse en Nederlandse klanten

"We hebben een grote en uitgebreide klantenkring opgebouwd, tot in Nederland en Duitsland toe", zo verhaalt Haenen sr. Als we naar buiten gaan, staan er inderdaad enkele Nederlanders en Duitsers bij hem te laden. We vragen de Nederlandse kleinhandelaar Stevens waarom hij naar de Luikse markt komt. "Het assortiment in Luik is erg groot en daarbij kun je er topkwaliteit kopen." De Duitse grossier Nellissen uit Aken zegt: "Ik ken de heer Haenen al vele jaren, dat ik hier kom kopen is vanwege het grote assortiment dat groter is dan in Aken. Ik kom hier regelmatig bijkopen, anders moet ik helemaal naar Keulen."

Herr Nellissen uit Aken, een tevreden klant

"Ik verwacht veel Spaans fruit, waardoor de onderlinge concurrentie groot zal zijn. Al twee jaar hebben we ons eigen merk Montalux. Dit is het derde jaar dat we dit merk gaan voeren. Montalux is een topmerk, een tweede merk voeren we niet. De Walen zijn snel geneigd om een top kwaliteit te kopen. De maten 45, 50 verkopen we hier het meest. In het Luikse verkopen we meer Navels dan Salustianas en ook zijn de Valencia Lates hier erg geliefd. Totdat de Salustianas kopen, verkopen we de Argentijnse als perssinaasappel. Dit jaar denken we onze Spaanse omzet te verdubbelen. We krijgen 3 wagons sinaasappelen en 1 wagon mandarijnen per week. Al de sinaasappelen komen in kistjes van 10 kilo. De 15 kilo verpakking verkopen we niet meer. Anderzijds is de 5 kilo verpakking weer te duur. Aan net-verpakking is niets te verdienen. Dit laten we graag aan de anderen over. Citroenen importeren we niet. Deze kopen we op het CEI of in Antwerpen op de veiling", zo verhaalt de heer Haenen.

Bij het bedrijf werken in totaal 13 personen. Ook is mevrouw Haenen nog actief in het bedrijf bezig. Naast een grote verkoopruimte beschikken ze over een bananencel, koelcellen en vier vrachtwagens. Ten slotte zegt de heer Haenen nog: "Ook dit jaar blijven we uitsluitend op de kwaliteit letten en op de versheid van het product."

Bron: Primeur 05 - Jaargang 02 - 30 oktober 1987


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven