Witloofbiënnale op 7 en 8 oktober

"Er zijn nog altijd meer opportuniteiten dan bedreigingen in de witlofsector"

Tholen - De 25ste editie van de Witloofbiënnale zal na een afwezigheid van 4 jaar georganiseerd worden op 7 en 8 oktober. Nadat de laatste keer het evenement in Nederland (Etten-Leur) plaatsvond, zal er dit jaar afgereisd worden naar Kampenhout, België. "De plaats van het evenement is, meer specifiek, witlofmuseum De Krop. Dit is een recent geopend belevingscentrum, waarin alles draait om witlof, witlof en witlof", vertelt Luc Vanoirbeek van VBT.


De galerij in witloofmuseum De Krop

In dit state-of-the-art ontmoetingscentrum is alles geconcentreerd wat men maar kan bedenken op het gebied van witlof. "De doelstelling van een dergelijk evenement is eigenlijk altijd tweeledig. Enerzijds gaat het om informeren over de situatie in de witlof en anderzijds heeft men een kans om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. Zo komen er belanghebbenden uit heel Europa, en soms nog verder, waarmee een glas kan worden gedronken", vervolgt Luc. "Op de eerste dag van het tweedaagse evenement zullen er meerdere lezingen zijn, omtrent de teelt, arealen, prijzen en import/export. Op het moment zijn we nog bezig om dit allemaal actueel gepresenteerd te krijgen. Daarnaast zijn er natuurlijk meerdere politieke evoluties, waar we ons uiteraard mee bezig zullen houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Green Deal of de Farm-to-Fork strategie. Ten slotte is het onderzoek in de sector erg belangrijk om een blik op te werpen. Er wordt veel onderzoek gedaan in de witloofteelt, of dit nu precisielandbouw of robotisering is, wat tijdens de biënnale ook belicht zal worden."


De BelOrta Greenhouse

De tweede dag is het programma iets praktischer van aard. "Deze dag zullen we op bezoek gaan bij twee bedrijven, alvorens er wordt geëindigd in het praktijkcentrum in Herent. Daar zullen verschillende stands staan waar toeleveranciers de innovaties in de sector tentoon kunnen stellen. Bovendien kunnen we het hele evenement een beroep doen op de Greenhouse van BelOrta; eigenlijk een rijdende kas die fungeert als foodtruck. Op deze manier kunnen we het toegestroomde publiek tonen wat een mooi, trendy en veelzijdig product witlof is."


Witloofmuseum De Krop

Een product dat het de laatste jaren lastig heeft. De populariteit loopt al langere tijd terug. "Onterecht," zo stelt Luc. "Het is een prachtig product met heel veel toepassingen. Het kost echter flinke inspanningen om nieuwe generaties hier kennis mee te laten maken. Op dit vlak zijn er al meerdere initiatieven door heel Europa, maar dit evenement wil daar uiteraard ook graag aan bijdragen. We willen jongeren meenemen in de wereld van witlof. 6 procent van de telers in Europa is jonger dan 35 jaar. Dat is veel te weinig, dus zullen we als sector daar iets aan moeten doen. Op zoek gaan naar manieren om jongeren te motiveren."

Toch ligt de nadruk bij de witlofbiënnale op het positieve. "Er wordt zeker niet geklaagd. Het is een moment om te kijken naar opportuniteiten in de sector, die nog altijd veel groter zijn dan de bedreigingen. We moeten niet vergeten dat doelstellingen, als de Green Deal en Farm-to-Fork, veel vragen stellen. Echter staat de drang naar meer plantaardig voedsel hierbij centraal. Onze sector heeft het antwoord hierop al klaar liggen. Het is daarom prachtig dat we elkaar eindelijk weer kunnen ontmoeten om te werken naar een mooie toekomst."

Voor meer informatie of aanmelding:
Luc Vanoirbeek 
Witloofbiënnale 2022
www.witloofbiennale.eu 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven