Lorenzo Correas van Terra Agronómica España:

"De roze tomaat van Barbastro ligt al in heel Spanje in het schap"

De roze tomaat van Barbastro, die geteeld wordt in de streek rond het gelijknamige dorp in de Noord-Spaanse provincie Huesca, is er ondanks de competitieve tomatenmarkt in geslaagd een plek in het schap te veroveren in heel Spanje.

"We hebben nog anderhalve maand voor de boeg in het huidige seizoen. Het is een ingewikkeld jaar geweest vanwege het weer. In april hadden we niet zoveel last van de vorst, maar de zomerhitte speelt ons parten. Veel bloemen hebben de extreme temperaturen niet overleefd en de planten hebben meer stress gehad. Hoewel we het areaal dit seizoen hebben uitgebreid, zal de opbrengst waarschijnlijk in lijn liggen met die van vorig jaar, ongeveer een miljoen kilo", zegt Lorenzo Correas van Terra Agronómica España, een bedrijf dat behoort tot Grupo Correas.

Het bedrijf zal dit seizoen ongeveer de helft van de gebruikelijke hoeveelheid oogsten in zijn kassen in Barbastro. "De tomaat van Barbastro is een inheems ras uit zaden die jaar na jaar bewaard zijn gebleven door telers uit de streek. De tomaat valt vooral op door zijn spectaculaire smaak."

"Ongeveer 12 jaar geleden zijn we de roze tomaat van Barbastro op grotere schaal gaan vermarkten. We zijn begonnen met een samenwerking met een supermarktketen in de regio Aragón en tegenwoordig ligt de tomaat in het schap in praktisch heel Spanje. Vlak voor de pandemie presenteerden we de tomaat aan verschillende supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk. Ze proefden de tomaat en ze toonden veel interesse, maar om hem te exporteren zullen we de productievolumes nog moeten verhogen."

Hoewel deze tomaat al generaties lang in de regio wordt geteeld, wordt hij nog altijd in verband gebracht met een meer traditionele teelt en lokale afzet. De expansie op nationaal grondgebied is mogelijk dankzij de inzet van onder meer Grupo Correas, die nu ook de blik op het buitenland richt in het kader van de groeistrategie van het bedrijf. "We zijn 5 jaar geleden begonnen met 4 hectare, nu hebben we er al 14 en volgend seizoen willen we er nog 2 bij. We willen de teelt beetje bij beetje verhogen, want we zien dat de vraag naar deze specialiteit toeneemt."

Met de impact van de weersomstandigheden dit jaar is de prijs van tomaten over het algemeen gestegen. "Er zal niet veel product beschikbaar komen in de volgende anderhalve maand, maar de hoge prijzen zullen het gebrek aan product kunnen compenseren", merkt Lorenzo op. "De roze tomaat van Barbastro is een zeer dure tomaat om te telen. Hij is zeer delicaat en de plant geeft ook niet zoveel kilo's als bij andere rassen, zoals bijvoorbeeld de gladde, ronde tomaat."

"Het succes op de markt heeft hij volledig te danken aan zijn smaak. Alle grote zaadbedrijven werken in hun laboratoria om zaden te ontwikkelen voor tomaten met meer smaak, maar er zijn inheemse, vrije tomaten zoals de onze die geen onderzoek of laboratorium nodig hebben om die uitzonderlijke smaak te bieden."

"We hebben zelfs geen promotiecampagnes of advertenties in de media nodig gehad om de tomaat bekendheid te geven en te kunnen verkopen. De tomaat zelf is het geheim van zijn succes geweest: eens de consument hem proeft, is hij of zij overtuigd. Elke dag zijn er meer mensen geïnteresseerd in deze tomaat."Het verse product is in heel Spanje te vinden onder het collectieve merk Tomate Rosa de Barbastro, waarmee het zich onderscheidt van de rest van de roze tomaten die buiten de regio worden geteeld. Maar Terra Agronómica España waagt zich ook aan het verwerkte product. "Twee jaar geleden hebben we besloten om natuurlijke tomatensaus in potten op de markt te brengen en dit jaar voeren we testen uit om een gazpacho met de roze tomaat van Barbastro te maken."

Voor meer informatie:
Terra Agronómica España S.A.
Mercazaragoza, c/b-3, naves 5-6
50014 Zaragoza (Spanje)
Tel: +34 976 471 040
info@grupocorreas.es
https://terraagronomica.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven