Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Omzet in zes jaar gestegen van 34 tot 700 miljoen BF

Uit de oude doos: Marktleider voor noten en gedroogde vruchten Menken-België

Het optimisme en vertrouwen dat 'moeder' Menken Landbouw, het Nederlandse zuivelconcern, in 1981 koesterde bij de wieg van de Belgische 'dochter' Menken is niet beschaamd. Integendeel, de nieuwe spruit groeide aan de Boomsesteenweg in Aartselaar onder Antwerpen op tot een zeer gezonde en flink uit de kluiten gewassen nakomeling. Noten en gedroogde zuidvruchten blijken uitstekende voedingsproducten te zijn. De volgende omzetcijfers mogen de voorspoedige ontwikkeling van de Belgische vestiging illustreren: in 1981 werd een omzet van 34 miljoen BF gehaald, in 1982 bedroeg de omzet al 102 miljoen BF om drie jaar later de half miljard te passeren. Vorig jaar, 1986, steeg de omzet tot ongeveer 700 miljoen BF en nog lijkt aan de spectaculaire opgaande lijn geen einde te komen. "Want", stelt verkoopleider François Cools met voldoening vast, "binnen de volgende twee jaren is de mijlpaal van één miljard omzet haalbaar."

Verkoopleider François Cools bij een nieuwe zending noten

Voor het opmerkelijke succes van Menken-België heeft Cools een simpele verklaring. "Vanaf het begin hebben wij de nadruk gelegd op de hoge kwaliteit van onze producten indachtig onze slogan 'Kwaliteit dat proef je'. Sinds vier jaar zijn wij marktleider in België voor noten en droge vruchten. Van deze producten zetten we op het ogenblik rond vier miljoen kg per jaar om. Verder is ook onze popcorn een stijgend succes. Hiervan produceren wij per jaar 150 ton. Voorts zijn wij gespecialiseerd in dadels, pistaches en vijgen." Met de stelselmatige groei van het bedrijf nam ook het aantal personeelsleden toe. In 1981 waren dat er nog maar 6, twee jaar later reeds tot 30 gestegen en dit jaar [1987] werken er 65 vrouwen en mannen in vaste dienst, in het seizoen nog aangevuld met 25 losse krachten.

De volautomatische computergestuurde pindaroostermachine

Enkele maanden geleden overleed op 56-jarige leeftijd de man die met recht de sterke motor van Menken-België kan worden genoemd. "Jan van Dooren zette zich vanaf het begin met de volle inzet van zijn krachten, organisatietalent en vakmanschap in voor de ontplooiing van de onderneming in Aartselaar. Dat het bedrijf zo dynamisch groeide is vooral aan hem te danken", zegt François Cools. "Met belangstelling zien wij de spoedige komst van onze nieuwe zaakvoerder tegemoet."

Na binnenkomst worden de dadels streng geselecteerd

Menken-België kon haar huidige vooraanstaande plaats in de noten- en gedroogde zuidvruchtenmarkt vooral bereiken door de overname van een drietal bedrijven, te weten Guy Products te Brussel, Munar in Wilrijk en Snack-Industries in Edegem. Van Munar werd een groot deel van het personeelsbestand en het machinepark overgenomen. Aanvankelijk was Menken-België in het nabije Kontich gehuisvest, maar was daar finaal uit zijn jasje gegroeid.

Een van de vrachtauto's van Menken, speciaal ingericht voor het vervoer van verpakte popcorn

Een kleine drie jaar geleden werd het nieuwe gebouwencomplex van ongeveer 500 m2 in Aartselaar langs de drukke verkeersweg Antwerpen-Brussel in gebruik genomen. In nauwelijks zes jaar tijd is de Menken-dochter meer dan volwassen geworden. Ongetwijfeld zal zij in de toekomst nog verder haar vleugels naar de bestaande en nieuwe exportlanden uitslaan. "Wij in Aartselaar staan er klaar voor. Aan onze mensen en machinepark zal het zeker niet liggen", zegt François Cools.

Bron: Primeur 03 - Jaargang 02 - 18 september 1987

Publicatiedatum: