Gilda van Granfrutta Zani

Nieuwe herfstnectarine voor Europese retail

Gilda, de nieuwe nectarine van telersvereniging OP Granfrutta Zani, wordt momenteel volop geoogst. "Het is een bijzonder product: een nectarine met wit vruchtvlees en rode strepen. Tegen het eind van september wordt het rood dominant en valt het vruchtvlees echt op", vertelt verkoopverantwoordelijke Antonio Zani. "Het gemiddelde kaliber is medium met A/B als dominante maat, maar wat Gilda onderscheidt is de typische smaak van de perziken van vroeger." 

Antonio Zani

De nectarines hebben een hoge Brix-waarde en de verhouding zuurgraad-suikers is mooi uitgebalanceerd. "Het fruit wordt voor de helft op de binnenlandse en voor de helft op de buitenlandse markt afgezet. Het zijn gepatenteerde nectarines die alleen toebehoren aan onze telersvereniging. De teelt vindt plaats in de provincie Ravenna. Op dit moment zijn we de nectarine eigenlijk nog aan het testen op het reeds beschikbare areaal, maar binnen enkele jaren hopen we de productie te kunnen verhogen." 

De teelt moet nauwlettend in het oog worden gehouden met bijzondere aandacht voor het uitdunnen van het fruit. De oogst heeft niet te lijden gehad onder de droogte en de hoge temperaturen.

De afzet van Gilda gaat door tot de eerste dagen van oktober. Op dit moment zijn er voor het verpakte product twee formaten beschikbaar: een tray van 4 nectarines van 500 gram en een tray van 4 eenheden van 600 gram. 

"De afzet van perziken en nectarines in augustus was niet geweldig in Italië, maar op de Europese markt hebben we niet te klagen. Dat hebben we te danken aan de hitte van juni tot half augustus en de beperkte Spaanse volumes door vorstschade. We zijn erg blij dat we nieuwe klanten hebben mogen verwelkomen in Noord-Europa, Scandinavië, Groot-Brittannië en Duitsland, omdat de meeste bedrijven de afgelopen jaren voornamelijk fruit uit Spanje hadden gekocht. We hopen nu dat we in een normaal Europees teeltjaar de klanten kunnen behouden die we deze zomer voor het eerst hebben bediend." 

"De prijzen waren goed tot half augustus, maar daarna werd de kwaliteit van bijna alle rassen van perziken en nectarines die op dat moment werden geoogst, beïnvloed door zware regenval tot 120 mm. De markt voor de hele categorie heeft die impact gevoeld. We zijn behoorlijk tevreden met zowel de geoogste hoeveelheden als de maatvoering, ook al lagen de maten en de kwaliteit van bepaalde rassen iets onder het gemiddelde." 

"In Emilia Romagna hebben we een jaar van volledige productie gehad. De droogte heeft niet echt voor problemen gezorgd. De premiumlijnen voldeden aan alle vereisten op het gebied van kwaliteit en maatvoering", besluit Zani. 

Voor meer informatie:
OP Granfrutta Zani
Via Monte Sant'Andrea
48018 Granarolo Faentino (RA) - Italië
Tel: +39 (0)546 695211
antonio@granfruttazani.it 
www.granfruttazani.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven