Saoedi-Arabië nog steeds gericht op voedselzekerheid

De land- en tuinbouw, voedselsystemen en toeleveringsketens staan momenteel voor meerdere uitdagingen: de Covid-pandemie, de Russische invasie in Oekraïne, natuurrampen als gevolg van klimaatverandering, verstoring van de toeleveringsketen en inflatie hebben allemaal de wereldwijde voedselonzekerheid verergerd.

De dreigende voedselzekerheidscrisis komt voor Saudi-Arabië niet als een verrassing. Na de voedselcrisis van 2008 bereidde het land zich voor om zijn voedselreserves te versterken door lokale telers aan te moedigen om de technieken van slimme land- en tuinbouw aan te wenden en door voedsel internationaal in te kopen. Sindsdien heeft Saoedi-Arabië een hoge mate van zelfvoorziening bereikt op het gebied van groenten en fruit, eieren en zuivelproducten.

In 2019 bedroeg de totale dadeloogst 1,5 miljoen ton, een zelfvoorzieningsgraad van 125 procent, terwijl de groentenoogst ongeveer 1,6 miljoen ton bereikte, een zelfvoorzieningsgraad van 60 procent.

De aardappeloogst bereikte bijna 403.000 ton, waarmee het Koninkrijk voor 92 procent zelfvoorzienend werd in dit segment. De fruit- en citrusoogst bedroeg 650.000 ton, een zelfvoorzieningsgraad van 35 procent; dit betekende een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2016, toen de opbrengst 266.000 ton bedroeg (een zelfvoorzieningsgraad van 15 procent), aldus het ministerie van Landbouw.

Bron: arabnews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven