Lagere prijsoffertes voor Poolse appelen dan vorig jaar

"De teeltkosten zijn fors gestegen, maar het lijkt niemand iets te kunnen schelen"

"Het risico bestaat dat er niet genoeg handen zullen zijn voor de volledige Poolse biologische appeloogst," zegt Łukasz Michalak, inkoop- en kwaliteitsmanager bij Agro Queen. "De oogst voor biologische appelen lijkt goed te zijn in de gecultiveerde boomgaarden, in de wilde boomgaarden daarentegen is er bijna geen fruit vanwege de droogte. Het personeelstekort voor de oogst, die ongeveer twee weken vertraging oploopt, baart ons zeker zorgen. We verwachten appelen van goede kwaliteit, maar het risico bestaat dat ze aan de bomen blijven hangen als er niet voldoende mensen zijn om ze te plukken." 

"Het grootste deel van de biologische teelt in Polen gaat naar de verwerkende industrie, aangezien buitenlandse klanten hun biologische appelen liever lokaal kopen", legt Michalak uit. "De vraag is jaar na jaar vrij stabiel. Onze Poolse biologische teelt heeft een zeer goede kwaliteit en is goed bekend bij onze klanten die de eigenschappen ervan waarderen. Helaas gaat het grootste deel van de oogst naar de verwerkende industrie. Dat komt omdat onze westerse klanten de voorkeur geven aan lokale biologische producten boven het importeren van bio-appelen uit andere regio's." 

Ondanks de stijgende kosten, krijgt Agro Queens juist voorstellen met lagere prijzen dan vorig seizoen. Michalak maakt zich zorgen dat dit niet houdbaar is voor de telers. "De teeltkosten voor appelen in Polen zijn aanzienlijk gestegen, maar het lijkt erop dat het niemand iets kan schelen... We krijgen prijsoffertes die lager zijn dan vorig jaar. Het is niet alleen inflatie en de hogere teeltkosten waar we rekening mee moeten houden, het grootste probleem is eigenlijk het feit dat de prijs voor transport is verdubbeld. Het is een beetje triest, want achter elke appel zit een geschiedenis van een familie die hem heeft geteeld. Ik hou van mijn telers, ze zijn goede vrienden van ons. Er wordt veel gepraat over duurzame bronnen en fair play voor alle telers, maar als puntje bij paaltje komt, komt er weinig van terecht."

"Ik roep al onze klanten op: laat onze telers deze storm alstublieft overleven. Sluit het Excel-blad en stel je voor dat hun kinderen onze toekomst en jouw klanten zijn. Gelieve de prijs niet drastisch te verlagen. We zijn van plan om tot het einde van het jaar zoveel mogelijk te verkopen, zolang we het oude contract voor energieprijzen hebben. Hierdoor kan het aanbod groter zijn dan de vraag, maar in 2023 zullen de energieprijzen simpelweg te veel stijgen", besluit Michael. 

Voor meer informatie:
Łukasz Michalak
Agro Queens
Tel: +48 502 842 132 (Polen)
lukasz.michalak@agroqueens.com
www.agroqueens.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven