Tony Derwael, Bel'Export:

"Droogte zal bij peren leiden tot stressmarkt in het begin en tekorten richting het eind"

Tholen - Met de pluk van het Vlaamse hardfruit in volle gang kijken vele telers en handelaren al met een schuin oog naar het komend seizoen, wat weer de nodige onzekerheden zal bevatten. "Met de Belgische peren gaan we weer een uitdagend jaar tegemoet", vertelt Tony Derwael van Bel'Export. "In Nederland en België verwacht ik dat er nog zo'n 2 weken geplukt moet worden. Dit is eigenlijk te lang. We zullen moeten zorgen dat de oogst volgende week binnen is, anders is veel fruit niet geschikt voor lange bewaring. Eén week later plukken is gelijk aan 3 maanden vroeger verkopen."

Stressmarkt in het begin van het seizoen
Grootste reden voor de haast is de welbekende droogte en warmte die de afgelopen tijd de Lage Landen teisterde. "Voor 2 weken geleden zag je weinig verschil tussen beregende- en niet beregende percelen, maar recent beginnen de bomen door de droogte in de stress te geraken", legt Tony uit. "De beregende bomen zien veel minder af en geven daardoor hardere vruchten af. In België loopt het fruit nog eens extra gevaar, omdat er minder water beschikbaar is dan in bijvoorbeeld Nederland. Daar hebben ze iets meer mogelijkheden qua beregening."

De exporteur verwacht dat er om deze reden een stressmarkt zal ontstaan. "Aangezien veel van het fruit niet geschikt zal zijn voor lange bewaring, verwacht ik dat het zal leiden tot veel vroege verkopen. Het feit dat alles op zeer korte termijn verkocht moet zijn, zal voor een bepaalde druk op de markt zorgen. Vorig jaar hebben we tot en met juli kunnen verkopen, maar dit jaar zou het kunnen dat bepaalde partijen Conference april niet eens zullen halen. Dit zal leiden tot een stressmarkt in het begin van het seizoen. Bovendien zal het richting het einde van het seizoen tot flinke tekorten kunnen leiden, wat ook weer niet wenselijk is."

Appelen komen niet op een schone markt
Wat betreft appelen ziet Tony eigenlijk eenzelfde vraagstuk. "Ook hier zal het verloop van het seizoen flink afhankelijk zijn van hoe veel telers in de frigo's zullen plaatsen. Er is wel wat schade aan de appelen, maar het valt alleszins mee. Rond de periode dat de temperatuur zo'n 38 graden was, hadden we natuurlijk te maken met enige zonnebrandschade. Het is echter minder erg dan twee jaar geleden. Bij de Elstar en Cox schat ik het op zo'n 10 procent van de oogst en bij de Jonagold zal het op 5 procent zitten ongeveer. Gelukkig is de gevaarlijkste periode voorbij nu de zon wat minder lang aan de hemel staat en de temperaturen dalen."

Overigens komen de appelen, in tegenstelling tot de peren, niet op een schone markt terecht. "Er zitten nog behoorlijk wat oude appelen op de markt. Deze zal men ongetwijfeld nog gaan proberen te verkopen, wat al vrij snel voor een overvolle markt zal zorgen. Met de fors gestegen bewaarkosten zullen veel handelaren er dan wellicht voor kiezen om de nieuwe oogst voor de industrie te plukken. Zoals ik al aangaf, zal zowel voor peren als voor appelen bijzonder veel afhangen van wat er in de frigo's geplaatst gaat worden. In dat opzicht blijft het natuurlijk altijd koffiedik kijken, maar laat ik wel voorop stellen dat ik hoop dat we een goed jaar tegemoet gaan", besluit Tony.

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
belexport@belexport.com         
www.belexport.com      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven