Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Zuid-Afrika begint nu inhaalslag na weken met extreem lage sinaasappelexport naar Europa"

Tholen - Aan de opmerkelijke citrusseizoenen van de afgelopen jaren kan er dit jaar weer eentje worden toegevoegd. "De verwachting was dat er minder sinaasappelen uit Zuid-Afrika zouden komen, maar dat het zoveel minder zou worden, had niemand verwacht. We zitten de afgelopen weken continu op slechts 50% van het volume dat naar Europa wordt gestuurd van vorig jaar. Die afwijking is te groot en daardoor zijn de prijzen extreem gestegen", aldus Eddy Kreukniet van Exsa Europe. "Inmiddels zien we wel een volumecorrectie ontstaan en is Zuid-Afrika een inhaalslag aan het maken. Dat is ook goed en nodig, want we hebben nog een lang seizoen te gaan voordat er fatsoenlijke volumes uit Spanje zullen komen. Alle drie de productiegebieden in Zuid-Afrika hebben nu goede volumes beschikbaar. Prijzen zijn nog altijd skyhigh, zelfs 30% hoger dan vorig jaar."

"We zijn als industrie behoorlijk verrast door de problematiek die er ontstaan is door de nieuwe regelgeving de koudebehandeling met betrekking tot de False Codling Moth (FCM). De hele sector heeft wel een paar weken nodig gehad om te wennen aan de nieuwe regelgeving en ook kan de ene leverancier daar beter mee omgaan dan een andere leverancier. Zo zijn de telers in de Westkaap bijvoorbeeld al goed ingericht op de restricties van de Noord-Amerikaanse markt. Ook de keuringsinstanties waren de eerste weken op zoek hoe ze met de regelgeving om moesten gaan. Dat leidde de eerste weken tot grote vraagtekens, maar inmiddels heeft de nieuwe regelgeving zijn weg wel gevonden in de markt", vervolgt Eddy.

Van uitval door de koudebehandeling heeft Exsa Europe geen last gehad. "Wel hadden we last van vertragingen, waardoor het fruit wel twee tot drie weken later arriveerde. Dat kost veel tijd en energie. We hebben in die weken dan ook onze volumes naar een aantal retailers moeten minderen omdat er simpelweg geen product beschikbaar was, maar daar had de hele markt last van. Wel zien we dat de kostenstijgingen veel beroering geven. Alleen al de zeevracht van een doosje sinaasappelen is 1,50 euro duurder dan vorig jaar en dan heb je alle stijgende energie- verpakkings- en andere kosten nog niet eens meegenomen. Die kostenstijgingen blijken lastig door te berekenen naar de klanten, dus je kunt wel stellen dat het piept en kraakt in de sector. Momenteel is de logistieke problematiek momenteel beter te managen dan afgelopen jaar, maar dat kan ook komen omdat er dit seizoen 20-30% minder containers naar Europa worden verstuurd. De vraag is hoe de logistieke situatie eruitziet als straks in de winter de schepen weer vol zitten."

"De mandarijnenmarkt is in augustus erg goed geweest. Normaal is dit een lastige mandarijnenmaand, maar wellicht door een lager aanbod zomerfruit vanuit Zuid-Europa verliep de afzet nu prima. Het belooft ook een prima einde te worden van het overzeese mandarijnenseizoen", vertelt Eddy. Minder optimistisch is hij gestemd over de toekomst van grapefruit. "We lijken jaarlijks met z'n allen minder grapefruit te eten. Natuurlijk is er de vaste afzet richting retail en Oost-Europa, maar de volumes nemen jaarlijks met 10-20% af en dat zien we niet terug in de prijsvorming, want de prijzen zijn dit jaar bijvoorbeeld nog lager dan afgelopen seizoen. Dat wordt toch wel een probleem voor de sector."

"Voor de citroenen hadden we wel verwacht dat de volumes groot zouden zijn en dat de markt op een lager niveau zou voortkabbelen. Dat is ook gebeurd met grotere volumes vanuit Zuid-Afrika en Argentiniƫ. Nu gaan de grote volumes er langzaam uit, maar de komende weken zullen alle hens aan dek moeten om bij te blijven. Over een maand komen Spanje en Turkije al aan de markt en je wilt niet dezelfde situatie als vorig jaar krijgen met een grote overlap, waardoor de prijzen op een gegeven moment daalden naar een niveau van 5-7 euro per doos", aldus Kreukniet. "De markt voor limes vanuit Zuid-Afrika is in augustus wel erg goed geweest. Je zag dat die vooral aanvoergedreven was en dat leidde tot een gezond prijsniveau."

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com   
www.exsaeurope.com