Groothandelsmarkt Guangzhou Fruit - Week 35

Chinese fruitprijzen stijgen door Mid-Autumn Festival

Het is nog iets meer dan een week tot het Mid-Autumn Festival [10 september 2022]. Fruitverkopers zijn druk bezig met het inslaan van fruit ter voorbereiding op de piekperiode. Het aantal kopers op de groothandelsmarkt voor fruit in Guangzhou is gestegen en er wordt druk gehandeld. In de aanloop naar het Mid-Autumn Festival gaan de prijzen van veel fruitsoorten omhoog en is er sprake van een uitstekende productbeweging.

Pitloze granaatappel en Autumn Moon-peren zijn populair tijdens de feestperiode, maar hun aanbodseizoenen zijn nog maar net begonnen. Het aanbod is deze week aanzienlijk groter dan vorige week. Het fruit wordt vaak verkocht in elegante geschenkdozen. De prijs van pitloze granaatappelen en Autumn Moon-peren is niet veel hoger dan vorige week, maar de producten worden nu wel sneller verplaatst. Bovendien is het aantal kraampjes dat rode grapefruit uit Thailand verkoopt gestegen. Rode grapefruit is een typisch geschenk voor het Mid-Autumn Festival. Ook kaki wordt goed verkocht, maar het aanbod is veel kleiner dan dat van het andere feestfruit.

Geschenkdozen met binnenlandse appelen (links) en pitloze granaatappelen (rechts)

De verkoop van importappelen en -sinaasappelen is verbeterd ten opzichte van vorige week. De prijs van importappelen is stabiel en er zijn geen grote schommelingen. Het prijsniveau is deze week min of meer gelijk aan dat van vorige week, maar de verkoop is toegenomen. De prijs van Zuid-Afrikaanse sinaasappelen is licht gestegen en de productbeweging is veel beter dan vorige week. Vooral de Zuid-Afrikaanse Cambria-sinaasappelen zijn vrij duur en nog steeds zeer populair, omdat de kwaliteit van het product gelijkmatig is en het uiterlijk oogt feestelijk. De prijs van Australische sinaasappelen is stabiel. Het aanbod is niet groot, maar de levering is stabiel. (Foto: Zuid-Afrikaanse grapefruit )

De prijs van Australische mandarijnen is met 30%-40% gedaald sinds de piekperiode in de verkoop. De prijs is nu stabiel en het productverloop is beter dan vorige week. De handelaren die Australische mandarijnen kopen, komen echter meestal uit andere provincies en de recente uitbraken van Covid-19 hebben het voor hen onmogelijk gemaakt de markt te bereiken. Dit heeft gevolgen voor de verkoop. De huidige prijs van Zuid-Afrikaanse grapefruit bedraagt
€ 16 - € 21,82 per karton. De verschillen hangen af van de omvang van het aanbod en de algemene marktomstandigheden. Een handelaar zei dat de prijs vroeger € 10,18 - € 11,63 per karton bedroeg, maar zich sindsdien heeft hersteld.

Importsinaasappelen

Het effect van het Mid-Autumn Festival is te verwaarlozen voor de import van citroen en het productverloop is momenteel vrij traag. Een handelaar wees erop dat de traditionele gele citroen te lijden heeft onder de opmars van geurige citroen in de afgelopen twee jaar. Bovendien kopen een aantal groothandelsmarkten van de tweede categorie en handelaren hun importcitroen rechtstreeks bij de leverancier, zodat de hoeveelheid citroen op groothandelsmarkten van de eerste categorie is gedaald.

De productbeweging van 
Amerikaanse importkersen is enigszins versneld vanwege het naderende festival, maar de impact is beperkt. Hoewel de kwaliteit van de producten goed is, is de prijs vrij hoog en is de afzet nog steeds vrij traag. Een handelaar legde uit dat Canadese kersen binnenkort op de Chinese markt zullen komen en dat dit een invloed zal hebben op de marktvoorwaarden voor Amerikaanse kersen. De prijs van Peruaanse blauwe bessen steeg deze week vanwege het Mid-Autumn Festival, maar ook omdat het aanbod deze week kleiner is. Er waren twee dagen waarop de Peruaanse blauwe bessen volledig uitverkocht waren. De vraag is groter dan het aanbod en dus gaat de prijs omhoog. (Foto: Amerikaanse kersen)

Wat binnenlands fruit betreft, ging de prijs van Xinjiang-pruimen omhoog vanwege het Mid-Autumn Festival, maar ook omdat het aanbod deze week afnam. De prijs daalde even, maar begon daarna weer te stijgen. In vergelijking met vorige week is de productbeweging nu veel beter. Kleine appelen uit Xinjiang zijn deze week op de markt gekomen. Zij zijn verkrijgbaar in een groot aantal marktkramen.

Xinjiang pruimen

De markt biedt ook binnenlandse appelen uit Yunnan en Shandong aan. Ze zijn verpakt in geschenkdozen en de prijs is vrij hoog, maar de smaak is uitstekend.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven