"Het prijsverschil tussen de Nederlandse en Poolse paprika's bedraagt 150 procent"

"Ondanks de aanhoudende crisis en continu stijgende prijzen en kosten kan Westfalen Frischedienst uit Hamm zich verheugen op een goede vraag naar paprika's en vooral ook een toereikend aanbod," vertelde Murat Günes vorige week.

Kwaliteit van de Poolse paprika's vergelijkbaar met Spaanse paprika's
"Tijdens het seizoen kopen wij vooral paprika's uit Nederland, en buiten het seizoen met name uit Spanje. Dit jaar bieden we als test echter ook paprika's uit Polen aan. Terwijl wij twee à drie jaar geleden nog slechte ervaringen hadden met Poolse paprika's, kan de kwaliteit zich dit jaar zelfs goed meten met de Spaanse paprika's. Daarom zullen wij de paprika's uit Polen zowel deze alsook volgende week aanbieden", aldus Murat. 

Nederlandse paprika's 150 procent duurder dan Poolse paprika's
Tot nu toe zijn er geen tekorten geweest. In Nederland zijn er ook geen problemen geweest met de kwantiteit, maar de prijzen zijn wel sterk gestegen. "Het prijsverschil tussen de Nederlandse en Poolse paprika's bedraagt 150 procent. We hebben het daarbij over klasse I paprika's uit Polen. Natuurlijk biedt Nederland meer verschillende soorten aan zoals bijvoorbeeld puntpaprika's, gestreepte paprika's enzovoort, maar voor het dagelijks gebruik of massaproductie kan Polen zeker marktgebruikelijke hoeveelheden aanbieden", weet Murat. 

"Vorig jaar hebben enkele telers uit Nederland het seizoen eerder stopgezet," vertelt Murat. Wanneer zij dit jaar zullen stoppen is echter nog niet bekend. "Over het algemeen begint het Nederlandse seizoen begin april, als je een goede kwaliteit tegen een goede prijs wil. Tegen eind september is het seizoen dan meestal afgelopen. In deze tijd bieden we ook af en toe Poolse paprika's aan vanwege de gunstige prijzen. Spanje dekt dan weer de rest van het aanbod."

Zes prijsaanpassingen bij paddenstoelen dit jaar
Desondanks wordt ook Murat getroffen door de aanhoudende droogte en crisis. Murat: "Knolgroenten, uien en aardappelen worden in de komende weken zeer schaars. Wij betalen nu al prijzen die normaal pas aan het einde van het seizoen worden betaald en dat terwijl het seizoen pas net is begonnen. Dat hangt natuurlijk samen met de aanhoudende droogte en de hoge transport- en energiekosten. Dit geldt dan ook voor het gehele assortiment. Bij paddenstoelen bijvoorbeeld, waarvoor wij gewoonlijk jaarlijkse of zelfs tweejaarlijkse prijzen hanteren, hebben wij de prijzen dit jaar al zes keer moeten aanpassen. De volgende aanpassing zullen we waarschijnlijk al half september door moeten voeren." 

"Gelukkig bieden wij als aanbieder met een compleet assortiment ook gedroogde producten, zuivelproducten en vleeswaren aan. Maar de prijzen van alle producten zijn gestegen: vlees is bijvoorbeeld sinds februari met tot wel 100 procent gestegen, verwerkt kippenvlees zelfs met tot wel 200 procent. Zuivelproducten zijn momenteel tot wel 80 procent duurder. Restauranthouders zijn de grote afnemers van onze goederen, zij kunnen natuurlijk niet wekelijks hun menukaarten veranderen. In de supermarkten is de prijssituatie soortgelijk, want als de prijs stijgt, stijgt die natuurlijk in alle supermarkten." Bij alle producten is er echter nog steeds sprake van een constante vraag. Murat verwacht dat de prijzen zich in het nieuwe jaar zullen stabiliseren, ook al is een prijsverlaging niet in zicht.

Foto's van Westfalen Frischedienst  

Voor meer informatie:
Murat Günes
Westfalen Frischdienst GmbH
Gallberger Weg 35
DE-59063 Hamm, Duitsland
Tel: +49 2381 904 99 10
info@westfalenfrischdienst.de  
www.westfalenfrischdienst.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven