Susi Bonet van Cambayas: "Kleinere maten door droogte en hitte"

30% minder granaatappelen verwacht in Spaanse Elche

Deze week is het granaatappelseizoen in de Spaanse streek rond Elche van start gegaan, van oudsher het belangrijkste teeltgebied voor dit fruit in Spanje. Van de meest representatieve rassen, zoals Mollar de Elche en Valenciana, zal de oogst naar verwachting zo’n 30% onder het productiepotentieel liggen. En door de gevolgen van de droogte zullen er overwegend kleine maten beschikbaar zijn. 

"Momenteel zijn we de eerste Acco-granaatappelen aan het plukken. Hier zullen we normale hoeveelheden van hebben, of zelfs iets meer dan normaal door het in productie komen van enkele jonge aanplanten. Maar de maten zijn kleiner dit jaar", zegt Susi Bonet, commercieel directeur van de coöperatie Cambayas. "Er is veel vraag naar grote maten, maar dit jaar zijn ze dun gezaaid. Toch denken we dat we al het fruit op de markt zullen kunnen brengen", voegt ze eraan toe.

Volgende week worden de eerste Valenciana-granaatappelen geoogst, een ras met een bleke schil en roze, zoete pitjes. Daarna komt Mollar de Elche, het traditionele ras dat in oktober wordt geplukt. "Voor beide rassen wordt 30% minder opbrengst dan normaal verwacht als gevolg van de impact op de bloei van de overvloedige regenval in de maanden maart en april. De hittegolven zorgen dan weer voor kleinere maten", legt Susi Bonet uit.

Deze week heeft de coöperatie de laatste vijgen verkocht en hoewel ook hier de maten kleiner uitvielen, zijn de prijzen volgens Susi Bonet niet slecht geweest. 

"De eerste Acco-granaatappelen doen het goed op de markt", meldt de commercieel directeur. "Mensen hebben zin in granaatappelen, want er is niet zoveel zomerfruit meer op de markt. Er zijn nog wat Peruaanse granaatappelen, maar ze vormen toch geen grote concurrentie meer. De verkoop zal volgende week aantrekken, wanneer er meer fruit beschikbaar komt. Het einde van de zomer is altijd een beetje een rare periode." 

Naast de genoemde rassen teelt Cambayas ook, zij het in kleine hoeveelheden, het ras Wonderful. In totaal brengt de coöperatie zo'n 17.000 ton granaatappelen op de markt in Spanje, de rest van Europa en zelfs Canada en de Verenigde Arabische Emiraten.

"Het zal moeilijk worden om de volle 100% van de stijging van de kosten van teelt, verwerking en transport in de verkoopprijzen door te rekenen. Ik denk niet dat de consument, die ook onder de inflatie gebukt gaat, dergelijke plotselinge prijsstijging kan verteren", besluit Susi Bonet.

Voor meer informatie:
Susi Bonet
Cambayas Coop.V
Tel: +34 966637588 (Spanje)
susi@cambayas.com
www.cambayas.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven