"Appeloogst in Polen wordt geraamd op 4,5 miljoen ton"

De ramingen voor de Europese appeloogst zijn recentelijk naar beneden bijgesteld, wat zou kunnen leiden tot kansen voor de Poolse appelsector. Dankzij gunstige weersomstandigheden zal Polen dit seizoen dubbel zoveel appelen hebben als Italië en Frankrijk. 

Volgens Jan Nowakowski zullen er dit jaar veel appelen van goede kwaliteit te vinden zijn in de Poolse boomgaarden: "We zullen dit seizoen tot 10% meer appelen hebben dan vorig jaar en het fruit is van goede kwaliteit. We hadden immers geen vorst in het voorjaar, een milde zomer en slechts een paar hagelbuien. De oogst wordt geraamd op 4,5 miljoen ton, wat het dubbele is van Frankrijk of Italië. Van Gala, Golden en Red Delicious zullen er grotere volumes beschikbaar zijn." 

Aangezien de Europese opbrengst naar verwachting iets lager zal zijn dan aanvankelijk gecommuniceerd, liggen er kansen voor Poolse exporteurs om de Europese markt te bevoorraden. "Alle Europese landen zullen appelen zo lokaal mogelijk blijven kopen. Poolse appelen zullen dus belangrijk worden om te voldoen aan de vraag in de meeste Europese landen. Toch zullen we ook weer appelen exporteren naar Afrika en Azië. Europa is onze belangrijkste exportbestemming, gevolgd door nieuwe overzeese landen zoals Egypte, India, Vietnam of Bangladesh."

Ondanks dat alles duurder wordt op de Europese markt, weet Nowakowski zeker dat er altijd een plekje voor appelen op de tafels zal zijn bij de Europese huishoudens. "De inflatie treft alle landen wereldwijd, zelfs een land als Zwitserland. Het budget van de gemiddelde huishoudens krimpt, maar appel is en blijft een belangrijke fruitsoort en omwille van de pandemie willen mensen nog altijd gezonde producten blijven eten. Ik ben er vrij zeker van dat al onze appelen hun weg naar de consument zullen vinden."

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
Tel: +48 223783405 (Polen)
info@genesisfresh.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven