Antoine Geysels, Top'Pom:

Franse aardappelexport eerder gestart dan gebruikelijk

Voor Top'Pom, teler en handelaar gevestigd in het Franse departement Aube, is het aardappelseizoen in volle gang. Het seizoen zal dit jaar vooral in het teken staan van de hoge temperaturen en de droogte. "Veel van de Europese aardappeltelende landen zijn ernstig getroffen door de droogte. Hierdoor zijn de aardappelpartijen in diverse landen in Europa beperkt. Dit maakt dat bijvoorbeeld Italië en Spanje eerder dan gebruikelijk hun toevlucht nemen tot importaardappelen", legt manager van Top'Pom Antoine Geysels uit. "De vraag naar export was half juli al aanwezig en is nog steeds aan het groeien."

Behalve deze vraag en dus bestellingen vanuit allerlei andere Europese landen, plaatsen ook de Franse pakstations zelf belangrijke bestellingen. "Op dit moment is het voor ons niet heel gemakkelijk om wat betreft de hoeveelheid aan alle wensen van onze klanten te voldoen. Door de kleine opbrengsten is het aanbod beperkt en door het beperkte aanbod blijven de prijzen op de versmarkt stijgen."

De droogte heeft daarnaast een negatieve invloed gehad op het teeltproces van de aardappelen voor verwerking. "Dit is met name te merken aan de opbrengsten van alle aardappeltelende landen. Tot nu toe zijn er echter nog maar weinig arealen geoogst, dus het is nog te vroeg om wat dit betreft een echt goede eerste inschatting te maken."

Het opbrengstverlies als gevolg van de droogte zal onvermijdelijk groter worden na het oogsten van de niet-geïrrigeerde percelen, met name die in de Hauts-de-France en de Seine-Maritime. "Afhankelijk van het aantal percelen, de rassen, de staat van de percelen en de gebruikte hoeveelheden water kan het opbrengstverlies in vergelijking met die van het vorige seizoen nog oplopen van 10 naar 40% . Er zijn dus veel vragen rondom de partijen die voor het lopende seizoen beschikbaar zijn."

Kleine maten aardappelen
Antoine voegt eraan toe dat de maten aardappelen over het algemeen kleiner zijn dan gebruikelijk, gezien de goede knolvorming vroeg in de cyclus en het zeer warme en droge weer dat de aardappelcyclus heeft verkort. "Dit verschijnsel doet zich ook in andere regio's voor en zal uiteindelijk in de verpakkingsstations een probleem vormen bij het bepalen van de maten."

Het is nog te vroeg om de kwaliteit van de aardappelen te beoordelen. "De eerste partijen zien er goed uit, maar we zullen extra alert moeten zijn ten aanzien van de opslag van de aardappelen, omdat de aardappelen gezien de hoge temperaturen tijdens de vegetatiecyclus een kwalitatief minder goede rustperiode zullen hebben."

Op dit moment biedt Top'Pom klanten naast een aantal rode en witte vastkokende rassen, ook de kruimige rassen Colomba en Agata aan. "Net als elk jaar komen de leden van het verkoopteam van Top'Pom in actie en zijn ze vastbesloten om aan de vraag van de vaste klanten te voldoen en ervoor te zorgen dat de aardappelen ook in deze inflatiegevoelige periode tegen een voor de telers fatsoenlijke prijs kunnen en zullen worden verkocht."

Voor meer informatie:
Antoine Geysels
Top’Pom
Z.I. Villette 10700
Arcis-sur-Aube, Frankrijk
Tel: +33 3 25 37 12 16
antoine@top-pom.fr    
www.top-pom.fr     


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven