Hoge Brix en goede prijzen

Gala-appeloogst in Spaanse Girona van start

De appeloogst is weer begonnen in Girona, een van de belangrijkste appelteeltgebieden van Spanje. Er is al zo’n 20% van het areaal geoogst. Op dit moment worden Royal Gala-appelen geplukt. Dat is vroeger dan gebruikelijk, vanwege de hoge temperaturen. Spanje verwacht dit jaar 16% minder appelen te oogsten ten opzichte van het driejarig gemiddelde als gevolg van vorstschade in de maand april.

"Gelukkig hebben wij hier in Girona geen last gehad van vorst of hagel. Vooral de provincie Lleida is getroffen geweest. Daar valt de oogst fors lager uit. Het is hier natuurlijk wel warm, zoals een beetje overal dit jaar", vertelt Llorenç Frigola, vicevoorzitter van de BGA Poma de Girona. "Door de hitte moeten we de appelen vroeger plukken, maar dit vertaalt zich ook in hogere suikerniveaus."

"Momenteel wijzen de voorspellingen op een oogst die vergelijkbaar is met die van vorig jaar in Girona. Dat zien we alvast aan het Gala-ras. Toch is het nog even afwachten hoe de oogst van de volgende rassen evolueert. Misschien doet er zich toch nog een lichte daling voor door de hitte", voegt hij eraan toe.

De droogte en de hoge temperaturen zorgen voor iets kleinere maten en een mindere kleuring van de Gala’s in heel Europa. "De hittegolven laten sporen na op de maatvoering in heel Europa en de Gala’s hebben het ook moeilijker om hun mooie kleur te bereiken. Dat leidt tot een aanzienlijke daling van de commerciële waarde", zegt Frigola. "Gelukkig hebben we in Girona op dit moment geen irrigatieproblemen gehad en we verwachten die ook niet voor het einde van het seizoen. We zullen dus met een kwaliteitsproduct op de markt komen."

Volgens Llorenç Frigola heeft Polen aanzienlijke problemen met de kwaliteit van zijn appelen door de hitte. Ongeveer 70% van het fruit heeft er last van. En ook in Frankrijk heeft 20 à 30% van de oogst een gebrek aan kleur en kaliber. "We zouden kunnen praten over 10-15% minder productie voor de versmarkt, ondanks het feit dat de prognoses voor de totale appeloogst wijzen op een opbrengst die vergelijkbaar is met die van vorig jaar."

Hoewel de appelprijzen in het voorbije seizoen desastreus waren, wijst de vicevoorzitter van de BGA Poma de Girona erop dat de prijzen van de nieuwe oogst ongeveer 15 cent hoger liggen gezien de exorbitante stijging van de teeltkosten. "In januari kunnen de prijzen zelfs tot 20 cent per kilo hoger liggen", stelt hij.

Voor meer informatie:
IGP Poma de Girona
Mas Badia s/n
17134 La Tallada d' Empordà (Girona) - Spanje
Tel: +34 972 780 816
info@pomadegirona.cat
www.pomadegirona.cat


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven