Italiaanse teler schaalt op met nieuwe tomaat

Strabena is de nieuwe tomaat waar de Italiaanse teler Fri-El Green House, eigenaar van het merk H2Orto, volop op inzet. Strabena, een troscherry pruimtomaat van De Ruiter, heeft een aantrekkelijke aardbeiachtige vorm. "Na een paar maanden testen in onze kassen hebben we de bevestiging gekregen van het grote potentieel van deze tomaat. In de winter van 2021-22 hadden we ongeveer 6.000 planten in onze kas staan. Komend seizoen zullen we ongeveer 9.000 planten hebben en in de zomer van 2023 in totaal 18.000", vertelt Davide D'Ignoto, verkoopmanager voor Italië van Fri-El Green House. 

Het bedrijf dat de tomaten op substraat teelt in een kassencomplex in Ostellato (Ferrara) heeft vorig jaar alle Strabena-tomaten op de buitenlandse markt afgezet. Dit jaar zal de verkoop ook in Italië plaatsvinden. "We hebben al overeenkomsten voor de verkoop van dit product in het buitenland, meer bepaald in Oostenrijk, waar we de hoeveelheden nog zullen uitbreiden gezien het grote succes van vorig seizoen", voegt D'Ignoto toe.

Strabena heeft vruchten van ongeveer 20-25 gram met een hoge Brix (gemiddeld 8-9). Na de positieve tests van vorig jaar in het buitenland, is Strabena klaar om medio oktober te debuteren in de Italiaanse retail. 

Wat betreft de uitdagingen waar elk bedrijf zich heden ten dage voor gesteld ziet, meldt D'Ignoto dat sommige grondstofkosten voor Fri-El Green House meer dan verdubbeld zijn. En wat het areaal betreft: "Tegen 2023 zullen we 30 hectare in productie hebben, 15 in de winter en 15 in de zomer." 

De afzet is in de eerste zes maanden van 2022 goed verlopen. "Enkele smaakproeven in het buitenland hebben Strabena aangeduid als een van de beste producten in zijn categorie. In Italië werd de tomaat ook al bemonsterd en we zullen hem binnenkort zeker terugvinden in het schap bij veel supermarktketens. Heel wat retailers hebben immers al aangegeven de tomaat een plaatsje te willen geven in hun groente- en fruitafdeling." 

"We zijn altijd in ontwikkeling en we zijn steeds op zoek naar nieuwe teeltuitdagingen. We kunnen daarbij rekenen op onze hypertechnologische kassen. Naast testen in papaja en mango voeren we momenteel ook een teelttest uit in meloen", besluit de verkoopdirecteur voor Italië.

Voor meer informatie:
H2ORTO
Via delle Serre 1
44020 Ostellato (Ferrara) - Italië
Tel: +39 (0)533 57411
www.h2orto.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven