Optimisme voor de oogst van kastanjes in Emilia Romagna

"De situatie is aan het verbeteren. We hopen vanaf begin oktober een goede oogst te hebben van wilde en tamme kastanjes", zegt Renzo Panzacchi, voorzitter van het Consortium van Kastanjetelers in de Bolognese Apennijnen. "Tot begin augustus was de omvang van de bolsters minimaal vanwege de droogte. De bezorgdheid was aanzienlijk in de sector. Maar de regens in de Apennijnen hebben de situatie doen omkeren."

Renzo Panzacchi op een archieffoto

Een ander positief aspect is het aantal bolsters aan de bomen. "De insecten hebben het lastiger gehad met de droogte. Daar profiteren de bolsters van. Maar het kan ook zijn dat de insecten hun biologische cyclus al hadden hervat in de maanden januari en februari, aangezien die iets warmer waren dan normaal, en dan in aantal zijn afgenomen door de plotse terugkeer van de kou in de lente. Ik ben geen entomoloog, ik kan niet bevestigen of dit effectief de oorzaak is, maar het is een feit dat we dit jaar minder last hebben van parasitaire insecten." 

Wat de markt betreft, zijn er drie grote afzetkanalen: de groothandel, de supermarkten en ten slotte de dorpsfeesten. Deze laatste vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de telers, omdat daar altijd hogere prijzen worden behaald. In 2019 gingen de kastanjes zelfs voor € 8-9 per kilo over de toonbank wegens het tekort aan productie. Maar toen kwam Covid en werden de dorpsmarkten verboden. Dit jaar verwachten de telers er weer goede zaken te doen.

"We verwachten begin oktober met de oogst te beginnen. Als het af en toe blijft regenen, kan de maatvoering zelfs nog iets beter worden, wat de kwaliteit ten goede komt", besluit Panzacchi.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven