Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

20% minder aardappelen in Emilia Romagna

"We verwachten 20% minder aardappelen te oogsten dit seizoen, ook al zijn de gegevens nog niet definitief. Echt jammer, want de kwaliteit van de knollen is uitstekend. De weersomstandigheden en de aanwezigheid van kniptorren hebben telers veel hoofdbrekens bezorgd", zegt Massimo Cristiani, voorzitter van het Italiaanse Selenella Consortium.

"Een explosie aan kniptorren is een bron van grote zorg. We weten dat het niet alleen een probleem is in Emilia Romagna of bij uitbreiding in Italië, ook in het buitenland, met name in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, beginnen telers er problemen mee te krijgen. Helaas zijn er momenteel niet veel oplossingen voorhanden."

Qua teeltpraktijken worden gewasrotatie, de toepassing van groenbemesters met biociden en een frequentere bewerking van het land aanbevolen. "Vanuit chemisch oogpunt heeft de Europese Unie echter alle werkzame stoffen verboden zonder alternatieven te bieden. Ik denk niet dat dit de juiste manier van handelen is. We moeten allemaal spaarzamer omgaan met chemische producten, ook omdat ze veel kosten, maar een hele toeleveringsketen wordt nu ontwapend."

Een andere bron van zorg zijn de opslagkosten. "Onze aardappelen blijven vele maanden in de bewaarcellen en gekoelde opslag is essentieel voor een goede houdbaarheid. Maar de enorm hoge kosten die naar verwachting de komende maanden nog zullen stijgen, vormen een ernstige bedreiging. Wij doen al het mogelijke om geld te besparen, maar we zullen een akkoord moeten vinden met de supermarktketens, anders staat de hele toeleveringsketen op losse schroeven."

"De eerste prijzen van onze aardappelen zijn iets hoger dan die van 2021. Dit is geen bevlieging, maar bittere noodzaak om de kosten te dekken. Helaas bevinden we ons allemaal in een situatie waar niemand om heeft gevraagd", besluit Massimo Cristiani.

Voor meer informatie:
Consorzio Patata Italiana di Qualità
via Tosarelli 155
40050 Villanova di Castenaso (BO) - Italië
Tel: +39 (0)51 5872419
info@selenella.it
www.selenella.it    

Publicatiedatum: