Spaanse land- en tuinbouw verwacht verliezen door droogte die zullen oplopen tot €10 miljard

Volgens een artikel op agroberichtenbuitenland.nl zal, nu 32,6% van Spanje zich in een situatie van "langdurige droogte" bevindt, het verlies in de land- en tuinbouwsector volgens deskundigen oplopen tot bijna 10 miljard euro.

Hugo Morán, staatssecretaris van Milieu, zei dat de prognoses voor de komende jaren aangeven dat Spanje zijn watervoorraden met 25-40% zal verminderen, wat "het noodzakelijk maakt om planningsbeslissingen anders te nemen" en de vraag te verminderen.

Sommige Spaanse gemeenten zijn al begonnen met de invoer van  waterbeperkingen. De voorzitter van de overkoepelende organisatie voor landbouwirrigatie (Fenacore) heeft een verklaring afgelegd waarin hij zijn sector verdedigt. Andrés del Campo verklaarde dat "geen enkele plaats in Spanje te lijden heeft onder waterbeperkingen omdat er geïrrigeerde gewassen worden geteeld", aangezien de wetgeving duidelijk bepaalt dat het watergebruik altijd voorrang heeft bij de bevoorrading van steden.

Spanje is de grootste exporteur van groenten en fruit in de EU en behoort samen met China en de VS tot de top drie van exporteurs wereldwijd. De belangrijkste uitgevoerde producten hebben voldoende irrigatie nodig voor hun groeiproces.

Bron: agroberichtenbuitenland.nlm


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven