Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ryou Sawafuji, Marcelissen:

"Het snijden van groenten en fruit voor de dieren ging van 16 naar 6 uur per dag"

Tholen - Groenten en fruit zijn natuurlijk niet alleen de levensader van de menselijke consumptie. Ook dieren eten het in groten getale. De hoeveelheid die hierbij komt kijken, geeft bij vele dierentuinen echter nogal eens hoofdbrekens qua arbeidsintensiviteit en efficiƫntie. Zo ook bij de Dierentuinen van Antwerpen en Planckendael.

Dit leidde ertoe dat de Zoo Antwerpen besloot contact te zoeken met Machinefabrikant Marcelissen. Het resultaat? "Twee Slitmaster 85-machines, waardoor de medewerkers, in plaats van 16 uur per dag, nu nog maar 6 uur per dag bezig zijn met het snijden van groenten en fruit voor de dieren", vertelt Ryou Sawafuji van Marcelissen.

Het zal voor velen geen onbekend beeld zijn; wanneer het voedertijd is in de dierentuin komen er bergen groenten en fruit tevoorschijn. Om dit alles in hapklare porties te krijgen, wordt het nodige snijwerk gevraagd. In zowel de dierkeuken van Zoo Antwerpen als Zoo Planckendael werd dit tot voor kort nog dagelijks handmatig, of met een kleinschalig keukenapparaat gedaan voordat het naar de dieren ging. "Door onze ervaring en reputatie bij Stichting AAP, die ook een Slitmaster snijmachine gebruiken in hun dierkeuken, kwam KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen, waaruit Zoo Antwerpen direct is voortgekomen) al snel bij ons uit toen ze besloten dat het anders moest en ze een geschikte grootkeukensnijmachine wensten."

"In mei 2022 hebben we, na een korte inventarisatie van de wensen,  twee Slitmaster 85 snijmachines inclusief een op maat gemaakt onderstel afgeleverd bij beide dierentuinen", vervolgt Ryou. "Door het verrijdbare onderstel en de standalone opbouw van de machine kan deze makkelijk verplaatst worden richting het spoelgedeelte van de keuken wanneer ze de machine reinigen of naar de werkplaats wanneer ze klein onderhoud uit willen voeren."

Het project met de dierentuinen vroeg namelijk een ander plan van aanpak dan de normale gang van zaken bij Marcelissen bij levering aan de groenten- en fruit verwerkende industrie. "Momenteel snijden ze onder andere witte kool, rode kool, courgette, appels, wortelen, rapen, rammenas, pastinaak, venkel en komkommer, wat met de Slitmaster snel in de gewenste schijven kan worden gesneden."

Voor meer informatie:
Ryou Sawafuji
Marcelissen 
Blauwwater 14
5951 DB Venlo
+31 (0) 77 475 2002
info@marcelissen.nl     
www.marcelissen.nl