Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Bijl, Bijl's Fruit:

"We moeten in twee weken ons jaar verdienen, maar het is een verdringingsmarkt"

Tholen - De pluk van de Conference-peren is bij Bijl's Fruit een stuk vroeger begonnen dan normaal. "We zijn 20 augustus van start gegaan met 55 man sterk. De oogst ziet er goed uit: we hebben veel mooie, dikke peren", vertelt Wim Bijl van het gelijknamige fruitbedrijf. "Dat is mooi, want dikke peren worden in deze markt veel gevraagd. Door de droogte zijn er grote volumes kleinere peren, wat ervoor zorgt dat de grotere maten erg in trek zijn."

Het zijn hectische tijden voor het bedrijf op het moment. "Het is echt twee weken op je achterste benen lopen, want je moet in deze tijd de rest van het jaar verdienen", vervolgt de teler. "Vroeger werd je daar nog weleens gek van, maar tegenwoordig slik je een keer en ga je weer verder. De pluk is wel uitermate vroeg begonnen dit jaar. Je moet het zo zien: de volle bloei van de peren was op 10 april, vervolgens doe je er 140 dagen bij, waarna ze volgroeid zijn. Dan zijn ze klaar om te plukken. Daar is haast bij geboden, want je hebt 14 dagen om ze in de kist te krijgen. Gelukkig helpt het weer op het moment goed mee, want vorige week was het zo warm dat het eigenlijk niet te doen was. Inmiddels is het lekker."

Wim is in deze twee weken elke dag met 55 arbeidskrachten in de weer om te zorgen dat alle peren van de bomen worden gehaald. "We plukken met 47 mensen en de anderen regelen de aan- en afvoer. Je moet wel zorgen dat je alles goed hebt voorbereid. De machines moeten bijvoorbeeld tip top in orde zijn voor de start van de pluk. Als er één kink in de kabel komt, staan er mensen stil en dat is kostbare tijd. Dat is onze kracht, hoewel ik wel zie dat niet iedereen binnen de sector dit even goed voor elkaar heeft."

Na de pluk gaan de peren dezelfde dag nog een koelhuis in om ze vervolgens binnen 12 uur terug te koelen naar 0 graden. "Vanuit het koelhuis verkopen we ze dan, normaal gesproken, heel het jaar door. Vorig seizoen zijn we doorgegaan tot en met juli, maar ik verwacht dat we dat dit jaar niet gaan halen. Een groot deel van de peren heeft hagelschade, waardoor we ze eerder af zullen zetten. Je gaat niet laat in het seizoen nog met tweede klasse peren zitten. Deze verkoop je dan niet meer, omdat iedereen op dat punt alleen nog top kwaliteit wil."

De teler, die zo'n 25 hectare Conference-peren heeft, ondervond eind juni nog flink hinder van het onstuimige weer wat over Nederland raasde. "We hebben destijds veel hagelschade opgelopen helaas, wat het allemaal niet makkelijker maakt. We zitten natuurlijk al op een hele bijzondere markt met alsmaar stijgende kostprijzen en een moeilijke afzet", legt Wim uit. "Normaal gesproken ging veel van het fruit naar Rusland, maar dat is uiteraard moeilijk. In het westen kunnen we ze echter niet allemaal kwijt, omdat er gewoon veel te veel volumes op de markt zijn. We verkopen alles via Service2Fruit, waarna het nu naar Polen, Italië, Scandinavië, maar ook veel naar Frankrijk en Duitsland gaat."

De nieuwe oogst komt, zo vertelt Wim, gelukkig wel op een schone markt terecht. "Er waren op een gegeven moment veel peren, maar de markt is wel leeggeraakt. Dat is een positief punt, want verder blijft het een uitdagende handel. Je moet tegenwoordig gewoon altijd voor 100 procent je best doen om het optimale product aan te leveren, want er is geen ruimte meer voor foutjes. Daar is de markt nu te moeilijk voor."

"Al met al heb ik met de mooie maat peren wel vertrouwen in een mooi seizoen. Dat gaat wel goed komen", besluit Wim. "Met de kleinere maten komt het, vrees ik, over het algemeen niet goed. In Spanje en Italië heb je al zo veel kleintjes door het weer, dat er geen ruimte meer is voor kleinere maten. Dan moet je proberen om je te onderscheiden en daar zullen wij altijd vol op inzetten."

Voor meer informatie:
Wim Bijl
Bijl's Fruit
Oosthoek 10
3265LE Piershil
0186-691466
info@bijlsfruit.com