Elektriciteitsprijzen met meer dan 1.000% gestegen in 2 jaar tijd

"Zonder overheidsingrijpen zal de Franse appel- en perensector failliet gaan"

Eind vorige week bereikten de niveaus van de groothandelsprijzen voor elektriciteit ook in Frankrijk nieuwe recordhoogten. Zonder enig overheidsingrijpen zal dit uiteindelijk leiden tot een faillissement van een derde van de Franse fruitteeltbedrijven.

Op 26 augustus 2022, één dag na de start van het Franse appel- en perenseizoen, toen een kleinere, maar topkwaliteit oogst voor 2022 was aangekondigd, overschreed de elektriciteitsprijs op de groothandelsmarkt in Frankrijk de 1.000 €/MWh, een stijging van meer dan 1.000% in 2 jaar tijd!

De appel- en perenverpakkingsbedrijven maken zich al maanden zorgen over de stijgende energieprijzen. Bijna een derde van de bedrijven moet het contract voor de aankoop van elektriciteit tegen eind 2022 vernieuwen. Uit de resultaten van een analyse van de Association Nationale Pommes Poires (ANPP), de Franse Nationale Vereniging van Appelen en Peren, van afgelopen juni bleek dat voor een verpakkingseenheid van 20.000 ton per jaar (het Franse gemiddelde) met 300 €/MWh de jaarafrekening van € 270.000 naar
€ 1,3 mln. was gegaan. Op dit moment zitten we zelfs op een bedrag van boven de € 4 mln.

Het jaarlijks economisch resultaat van deze pakstations komt uit op niet meer dan 300.000 €/jaar. Een contract van meer dan € 4 mln. ondertekenen is daarmee hetzelfde als direct een faillissement aanvragen. De energieleveranciers laten zich ook niet van de wijs brengen: deze bieden ze zelfs niet meer in de sector aan. Deze last toevoegen aan de mensen binnen de toch al kwetsbare fruitsector is onmogelijk. Daarnaast is het moeilijk om al deze kostenstijgingen door te berekenen aan de retailbedrijven en de consumenten. De Franse appel- en perentelers en hun duizenden werknemers voelen zich in de val gelokt en verkeren  momenteel in grote psychische nood, omdat ze zich volledig in de steek gelaten voelen door de Franse regering.

Ondanks alles wat er gaande is, is het oogsten onlangs begonnen en wordt het fruit opgeslagen. In tegenstelling tot veel van de andere sectoren kan het teeltproces van fruit namelijk niet worden stopgezet, tenzij al het fruit wordt vernietigd. Het voeden van de Franse bevolking is echter nog steeds de prioriteit van de sector!

Doordat de Franse overheid deze doelstelling deelt, zal alleen het nemen van een duidelijke beschermingsmaatregel die onmiddellijk ingaat de telersbedrijven en de 22.500 werknemers binnen de sector  helpen om deze fase te doorstaan en ervoor zorgen dat de Franse appelen en peren gedurende het hele seizoen tegen een toegankelijke, betaalbare prijs beschikbaar zullen zijn.

De ANPP eist verder dat de energiemaatregel van het weerbaarheidsplan wordt aangepast, zonder verder uitstel. Er staat immers een deel van de Franse voedselsoevereiniteit op het spel!

Voor meer informatie: 
Association Nationale Pommes Poires 
lapomme.org
vergers-ecoresponsables.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven