Panamese ananasexport herstelt zich in 2022

In de eerste helft van het jaar steeg de Panamese export van ananas met 37% in waarde in vergelijking met dezelfde periode in 2021, tot een totaal van $ 4 miljoen. Daarmee wordt het exportniveau van vóór de pandemie benaderd.

Eric Dorrmoi, nationaal directeur Exportbevordering van het ministerie van Handel en Industrie (MICI), benadrukt dat de Panamese ananas dit jaar tot nu toe 16 landen heeft bereikt in Europa, het Midden-Oosten, Azië, Noord-Amerika en onlangs ook het Caribisch gebied.

"In de maand maart hebben vertegenwoordigers van het MICI en exporteurs uit verschillende sectoren Curaçao bezocht, waar er ontmoetingen plaatsvonden met kopers. Als gevolg van die missie zijn er al meerdere containers ananassen geëxporteerd naar het Caribisch gebied", legt Dormoi uit.

Víctor Pérez, voorzitter van de Panamese Vereniging van Exporteurs (APEX), geeft aan dat de belangrijkste reden waarom de waarde van de ananasexport in Panama is gestegen, is dat een deel van het fruit per vliegtuig wordt geëxporteerd. "Een karton ananas per vliegtuig is 80 tot 90% meer waard dan een karton dat over zee wordt vervoerd. Hoewel het percentage luchtvracht klein is in de totale export, is de impact ervan toch groot", verzekert Pérez. De tweede reden is de stijging van de prijs per karton, momenteel meer dan $ 7.

Bron: anpanama.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven