Banana Lovers’ Day, 27 augustus

Fairtrade nodigt kunstenares uit om bananentelers in de bloemetjes te zetten

Fairtrade is een samenwerking aangegaan met de in Londen gevestigde kunstenares Anna Chojnicka, die een uniek kunstwerk heeft gemaakt als eerbetoon aan de bananentelers en de arbeiders die op de plantages werken.

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Banana Lovers’ Day op 27 augustus, heeft de Britse Fairtrade Foundation Anna Chojnicka de opdracht gegeven om een kunstwerk van banaan te maken door de schil zorgvuldig te bewerken.

De banaan in kwestie – geselecteerd uit een Fairtrade-gecertificeerde tros – toont het portret van de Peruaanse teler Juan Roberto, die al meer dan tien jaar biologische Fairtrade-bananen teelt om zijn gezin te onderhouden.

De samenwerking tussen Fairtrade Foundation en de kunstenares heeft tot doel het harde werk van telers en arbeiders op bananenplantages in lage-inkomenslanden in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en Afrika, die vaak lage prijzen krijgen voor hun harde werk, onder de aandacht te brengen.

Anna Chojnicka, die elke dag een bananenkunstwerk maakt, zegt: "Omdat ik gedreven ben door de waarden van sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid, ben ik verheugd om samen te kunnen werken met de Fairtrade Foundation. Deze speciaal ‘gekneusde’ bananenkunstwerken werpen een licht op de uitdagingen waarmee bananentelers en arbeiders op de plantages worden geconfronteerd. Ik maak kunst door elke dag een banaan te kneuzen (en dan te eten), en ik ben de mensen die hard werken om bananen te telen heel dankbaar."

"Als het om eten gaat, zijn eerlijkheid en ethiek van belang, hoewel die begrippen op veel plaatsen helaas dun gezaaid zijn. Maar Fairtrade betekent een beter loon en betere vooruitzichten voor bananentelers. Daarom gebruik ik Fairtrade-bananen voor mijn kunstwerken en daarom zou ik ook de consumenten willen aanmoedigen om zo vaak mogelijk voor Fairtrade te kiezen."

"Hou van de banaan. Hou van de teler."
Op Instagram werd eerder deze week een afbeelding van de Fairtrade bananenkunst en een bijbehorende video onthuld. "We hopen dat de samenwerking meer bedrijven en consumenten zal aanmoedigen om voor Fairtrade-bananen te kiezen, zodat telers een eerlijker, hoger inkomen kunnen verdienen. Dit is van vitaal belang om in hun levensonderhoud te voorzien en gewassen en gemeenschappen te beschermen tegen de schadelijke klimaatcrisis."

Anna Pierides, Senior Supply Chain en Programmamanager Bananen bij de Fairtrade Foundation: "De gekneusde Fairtrade-bananen van Anna Chojnicka zijn een levendig eerbetoon aan het harde werk en de opofferingen van bananen en arbeiders op de plantages. Zij zorgen ervoor dat wij steeds kunnen genieten van dit populaire fruit."

"De bananensector is een sector waar de teelt- en productiekosten blijven stijgen, terwijl de marktprijzen pijnlijk laag blijven, wat een zware last is op de schouders van kleine telers en arbeiders. Voor wie niet geniet van het financiële vangnet en de voordelen die Fairtrade-certificering biedt, kunnen de vooruitzichten slecht zijn, vooral omdat de klimaatcrisis steeds nijpender wordt en de kosten van levensonderhoud blijven stijgen."

Voor meer informatie:
Fairtrade International
Bonner Talweg 177
53129 Bonn (Duitsland)
Tel: +49 228 949230


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven