Ive Lambert, Starfruit

Avocadomarkt stabiliseert weer na moeilijkheden met Zuid-Amerikaanse aanvoer

Tholen - Na een moeilijker periode qua aanvoer begint de situatie op de avocadomarkt weer te stabiliseren. "Doordat er sprake was van lage prijzen werd er weinig vanuit Peru gestuurd. De aanvoer vanuit verschillende andere landen trekt nu echter weer bij, waardoor de prijzen langzaamaan ook weer zakken", ziet Ive Lambert van Starfruit.

"De hoge containerkosten zijn over het hele bord heel hoog, maar Zuid-Amerika spant wel de kroon", vervolgt de Belgische handelaar. "Als de return prijzen vanuit Europa dan dermate slecht zijn, probeert men zijn product in andere oorden te slijten. Veel Peruaans product ging dan naar bijvoorbeeld Amerika, waarnaartoe de containerkosten uiteraard ook lager liggen."

Dit beperkte aanbod resulteerde ook weer in een forse stijging van de verkoopprijzen. "Nu krijgen we echter weer aanvoer uit verschillende landen. We krijgen vanuit Zuid-Afrika, Zimbabwe en toch ook Peru nog steeds volumes van binnen. Verder beginnen Tanzania en Kenia ook weer met meer en meer product op de markt te komen. Dit zorgt ervoor dat de prijzen weer teruglopen en inmiddels zowel importeur als exporteur met aanvaardbare prijzen werken."

De vraag laat rond deze periode wel wat te wensen over, zo stelt Ive. "Augustus is eigenlijk nooit een topmaand en dat zal begin september ook niet zijn. Exoten zijn traditioneel gezien in de zomermaanden überhaupt niet echt hot. Enkel als er een tekort is aan een bepaald product komt hier verandering in." Bovendien merkt de importeur op dat het over het algemeen wat rustiger is in de handel. "Dit heeft deels te maken met de vakantieperiode, maar ook de hoge energieprijzen zorgen voor voorzichtige verkoop. Consumenten zijn angstig voor de winter met deze energieprijzen, waardoor ze ook waakzaam zijn met de koop van bijvoorbeeld exotische producten. Al met al kabbelt het wel door, maar er zijn zeker geen producten die uit de handen worden getrokken op het moment."

Voor meer informatie:
Ive Lambert
Starfruit Company
Werkhuizenkaai 112-154
Brussel - België
+32 (0)2242 0876
info@starfruit.be    
www.starfruit.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven