Chileense Asoex beticht Nieuw-Zeeland van 'kiwi-monopolie'

De positie van Zespri op de kiwimarkt wordt al jaren met argusogen bekeken door de sector. Ronald Bown, al 35 jaar voorzitter van de Vereniging van Fruitexporteurs van Chili (Asoex) en op het punt om het stokje door te geven, had het op EmolTV over het "Nieuw-Zeelandse kiwi-monopolie dat een rechtstreekse impact heeft op de Chileense handel, aangezien Chili de enige concurrent van Nieuw-Zeeland is op het zuidelijk halfrond".

Bown verzekerde dat Asoex de Wereldhandelsorganisatie (WTO), de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en zelfs universiteiten zoals Harvard zullen vragen om uit te leggen "wat er in de voorbije jaren is gebeurd en waarom deze situatie werd gedoogd".

De voorzitter van Asoex wijst erop dat als er een "open en concurrerende markt zou zijn, de productie maal vier zou kunnen zijn".

De Chileense kiwisector eist commerciële wederkerigheid, zodat, net zoals Nieuw-Zeeland zijn kiwi's in Chili en andere landen kan planten en op de markt brengen, het land ook bedrijven uit andere landen toestaat om onder dezelfde voorwaarden fruit in Nieuw-Zeeland af te zetten, zonder de exclusiviteit die Zespri vandaag de dag geniet.

"Zespri kan zich onderscheiden omdat het een aantal interne en externe overeenkomsten heeft die het bevoordelen. Ze hebben een particuliere handelsbedrijf met de steun van de staat, de enige in zijn soort ter wereld, die op de een of andere manier werd geholpen door de WTO", zegt Ronald Bown, die hoopt dat de organisatie de toestemming voor een Single Point of Entry, waardoor Zespri een wettelijk monopolie wordt, niet verlengt.

Bron: emol.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven