Citroenexport VS -24,7% gedaald, stijging van 16% naar Rusland

Argentijnse citrusexport lager nu seizoen ten einde loopt

Nu het Argentijnse exportseizoen voor citrus ten einde loopt, is de export van citroen naar Europa met 26,88% gestegen tot 245.683 ton, terwijl de export naar de VS met 24,7% is gedaald, Rusland met 16% is toegenomen en andere markten met 17,4% zijn verminderd. De export van ander citrus is sterk gedaald, behalve die van sinaasappelen, die over het geheel genomen met 1,5% licht is gestegen, vooral dankzij de export naar de buurlanden in Latijns-Amerika.

De informatie is gebaseerd op de meest recente statistieken tot en met week 33 van de in Tucuman gevestigde vereniging van citrustelers van het Argentijnse noordwesten (Acnoa). Na positieve export in de maanden mei en juni, vertoonde juli -3,4% en vooral augustus -54,8% tot nu toe grotere dalingen in hoeveelheid in vergelijking met dezelfde maanden vorig jaar.

In een eerdere verklaring zei Jose Carbonell, directeur van Federcitrus, dat de gestegen prijs van het vervoer een negatieve invloed heeft op alle exportactiviteiten. "We kunnen momenteel niets naar China exporteren omdat deze ladingen koelopslag vereisen, wat de kosten verhoogt en ons concurrentievermogen vermindert."

Citroen
Bij een vergelijking van de huidige citroenexport van 2022 met die van vorig seizoen (2021), zagen alleen Europa 26,8% en Rusland 16% grotere hoeveelheden. De andere grote afzetmarkten voor Argentijnse citroen, namelijk de VS -24,7% en andere bestemmingen -17,4%, lieten een daling zien. Kleinere markten kenden een sterke daling, zij het vanuit een lagere basis: China en Hongkong -56,7% en Latijns-Amerika -48,9%.

Sinaasappelen
Een vergelijking van het huidige seizoen 2022 met het seizoen 2021 van vorig jaar leert dat, ondanks de lichte stijging van 1,5% die grotendeels te danken was aan de export naar de naburige Latijns-Amerikaanse landen (37,6%), de export naar Europa daalde met -12%, Rusland met -33,2%, andere bestemmingen met -34,3% en er werd niets naar China en Hongkong geëxporteerd.

Mandarijnen
Bij vergelijking van het huidige seizoen 2022 met het seizoen 2021 van vorig jaar is de export van mandarijnen naar alle markten aanzienlijk gedaald, namelijk met -29,1%. De export naar Rusland is gedaald met 28,2%, die naar andere bestemmingen met 37,4% en die naar Europa met -2,4%. De stijging van de export naar Latijns-Amerika met 47,8% en van de export naar China en Hongkong met 26,3% is te danken aan kleine hoeveelheden, die echter niet voldoende waren om de daling een halt toe te roepen.

Grapefruit
De kleine hoeveelheid grapefruit die uit Argentinië is verladen, is met -10,9% gedaald; er is bijna niets naar andere markten verladen en bijna alle export ging naar de buurlanden.

Voor meer informatie:
Paula Rovella
Acnoa
+54 381 231 9339
info@acnoa.com.ar   
https://acnoa.com.ar  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven