Uit de oude doos: Van Dommele, dagelijkse aanvoer sinaasappelen en clementines

In 1938 startte de heer Van Dommele sr. samen met Driek Visser in Breda een groothandel in groenten en fruit. Na de oorlog werd de zaak ontbonden en gingen Van Dommele en Visser ieder hun eigen weg. Visser bleef in Breda, terwijl Van Dommele in Roosendaal een nieuwe zaak vestigde. In die jaren was de omzet in groenten groter dan die van fruit. Dit fruit, appelen en peren, werd veelal bij de fruittelers aan de stam gekocht zodat zij zelf moesten sorteren en verpakken. In latere jaren nam de omzet van fruit een steeds belangrijkere plaats in. Men legde zich vooral toe op citrus, bananen, appelen en peren.

In 1983 verhuisde het bedrijf naar het groothandelscentrum naast het veilingterrein in Breda. Thans [1988] zijn de heren Cees (43) en René (30) van Dommele de zaakvoerders. Vooral na de verhuizing naar Breda is de omzet met sprongen omhoog gegaan, waardoor zij in het zuiden des lands één van de leidinggevende grossiers in citrus, appelen, peren en bananen geworden zijn.

De gebroeders Kees (links) en René van Dommele

"Het groothandelsterrein hier in Breda is voor ons een ideale plaats. Veel grossiers uit geheel Nederland kopen regelmatig op de veiling R.B.T. in Breda gun groenten en fruit in. In veel gevallen laden ze hun auto af met importfruit dat ze bij ons kopen. Op deze wijze vullen de grossiers op het groothandelscentrum het assortiment van de veiling aan. Producten die niet op de veiling te koop zijn, kopen ze op het groothandelscentrum. Anderzijds is ook het groothandelscentrum de veiling tot grote steun. In de loop der jaren zijn de banden tussen de veiling, groothandelscentrum en de vaste relaties in Nederland en België alleen maar verstevigd. Door leveranties aan de grootwinkelketens en grossiers werden we door onze concurrentie positie gedwongen om zelf fruit uit andere E.G.-landen te importeren. Zodoende halen wij uit Spanje zelf onze sinaasappelen, mandarijnen en citroenen. Uit Frankrijk halen we Grannies en Golden Delicious."

Al vele jaren importeert Van Dommele sinaasappelen en mandarijnen uit Spanje. Er is dagelijkse aanvoer van sinaasappelen en clementines. Het meeste fruit gaat na lossing nog dezelfde dag weer de deur uit. Hierdoor krijgen de afnemers altijd vers fruit. Al het Spaanse fruit wordt in consignatie gestuurd, waardoor grote risico's worden vermeden. Tot 1 februari verkopen zij van alle sinaasappelen vrijwel uitsluitend Navelina's en vanaf december verhandelen we ook Salustiana's. Elke dag behalve op dinsdag komen er wagens uit Spanje aan. Dit fruit wordt verkocht onder de merken Genesis en Hartenboer. Cees van Dommele: "Doordat wij met onze afladers juiste afspraken hebben gemaakt betreffende de kwaliteit, aanvoer, een fris Hollands merk 'Hartenboer' en daarbij deze handel in commissie hebben, menen wij voor de Spaanse handel de juiste formule te hebben gevonden."

Van Dommele is een belangrijke bananenrijper. Wekelijks worden 7 à 8000 kartons omgezet. Als vaste leverancier hebben zij Velleman & Tas, importeur van de bekende Turbana en Chiquita bananen. René: "Misschien moeten wij in de toekomst onze bananencellen verbouwen. Momenteel experimenteren de bananenimporteurs met gepalletiseerde vrachten. Als deze ontwikkeling doorzet, zijn onze bananencellen verouderd en zijn we gedwongen om geheel nieuwe te bouwen. Momenteel rijpen wij onze bananen zowel te Roosendaal als in Breda. Op korte termijn zullen wij iets moeten doen, daar onze totale bedrijfsruimte te klein geworden is, ondanks een uitbreiding enkele jaren geleden."

rvandommele@home.nl 

Bron: Primeur 09 - Jaargang 03 - 18 november 1988


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven