"De hitte heeft een grote invloed gehad op de Franse Gala appeloogst"

Aan het begin van het appelseizoen zorgt de hitte al direct voor de nodige uitdagingen. "De vroege appelrassen als Gala en Elstar zijn te snel gerijpt, zonder daarbij aan kleur of grootte te winnen. Hiervoor waren lagere temperaturen nodig, waarvan dus geen sprake was", vertelt Jacques Banuls, commercieel directeur van Edenys, een appelhandelaar met een teeltgebied in de Languedoc. Jacques voegt eraan toe dat de Gala appelen het meest onder de extreem hoge temperaturen hebben geleden. "Omdat we fruit dat niet goed op kleur was hebben moeten weggooien zijn de opbrengsten kleiner dan gewoonlijk.

Rustige markt en moeizame prijsstijgingen
De markt is rustig. Om precies te zijn bevinden we ons momenteel op een markt die nog niet leeg is. Er zijn nog appelen van het zuidelijk halfrond en sommige landen (waaronder Duitsland) hebben nog te maken met appelen van oude oogsten. Bovendien is er als gevolg van de hitte in heel Europa meer vraag naar zomerfruit dan naar appelen.

Het gebrek aan appelen die goed op kleur zijn en de beperkte vraag hebben geleid tot een moeizame stijging van de appelprijzen. "Tegelijkertijd nemen de verpakkingskosten, de opslagkosten en de transportkosten toe. We verwachten echter ook dat de temperaturen snel zullen dalen. Dit zal goed zijn voor zowel de kwaliteit van ons fruit als voor de afzet ervan."

Latere rassen
Ondanks de tegenslagen als gevolg van de hitte van deze zomer blijft Jacques optimistisch met betrekking tot de latere rassen, waaronder Pink Lady en Granny Smith. "De bomen zitten goed vol en het seizoen begint pas in november. We hopen dat de appelen de komende maanden goed op kleur zullen komen. Voorlopig zijn er geen kwaliteitsgebreken te bekennen en hopelijk blijft dit zo.

Voor meer informatie:
Jacques Banuls
Edenys
Tel. : +33 (0)6 77 55 24 91
jbanuls@edenys.net
www.edenys.net 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven