Twee nieuwe aardappelrassen voor de chipsindustrie

Samen met ongeveer 300 actieve vermeerderingsbedrijven kweekt de Niederösterreichische Saatbaugenossenschaft, als enige aardappelkweker van Oostenrijk, al 95 jaar aardappelrassen van hoge kwaliteit voor de internationale en de binnenlandse teelt. Op Potato Europe zal het bedrijf uit Meires (Windigsteig) dit jaar twee nieuwe registraties voor de chips- en voedingssector voorstellen, onthulde Michael Buxbaum, die op 1 juli het stokje overnam van Manfred Herynek.

"In de eerste plaats zullen wij van de gelegenheid gebruikmaken om ons vroege ras Nöstling te introduceren", vertelt Buxbaum. De geelschillige en zeer resistente knol is bijzonder geschikt voor gebruik als vastkokende aardappel. "Bovendien belooft het ras een snelle knolontwikkeling tijdens de teelt, gekoppeld aan een aantrekkelijk uiterlijk en een stabiele knolvorm. Daarnaast heeft de aardappel een zeer hoog opbrengstpotentieel, met uniforme sortering."

De tweede rasinnovatie van NÖS is Meichip, een late aardappel die vooral geschikt is voor verwerkingsdoeleinden, met name voor de chipsindustrie. De rond-ovale en lichtgele verwerkingsaardappel voldoet ook aan de eisen van de moderne teler vanwege de lage vatbaarheid voor ziekten, benadrukt Buxbaum."Deze aardappel heeft ook bewezen een maximale opbrengst te bieden, met de beste kwaliteit chips."


Nöstling (l) en Meichip, de twee rasinnovaties van NÖS

Naast de twee nieuwe registraties ligt de nadruk op de al bekende rassenportefeuille van NÖS, waaronder de twee vastkokende aardappelen Valdivia en Graziosa, die onlangs op de handelsdag van de Interessensgemeinschaft Erdäpfelbau werden bekroond met de "Gouden Aardappel".

De coöperatie beheert in totaal 1.300 hectare aan vermeerderingsareaal in vier regio's en produceert 22.000 ton pootgoed per jaar. Een derde hiervan wordt via Raiffeisen commodities op de markt gebracht en een derde rechtstreeks via de handelaren, terwijl circa 20% wordt geëxporteerd.

Bezoek de onderneming op Potato Europe: tentoonstellingsruimte Z, stand B10.

Voor meer informatie:
DI Michael Buxbaum
NÖ. SAATBAUGENOSSENSCHAFT
Meires 25
3841 Windigsteig, Oostenrijk
Tel.: +43 2842 52402
meires@noes.at
www.noes.at  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven