Edilson Hernández van Prime Tropics: "Volgend jaar ook Boeddha’s hand op verzoek van Nederlandse klanten"

"48 uur na oogst in Guatemala heeft Europese klant finger limes in handen"

De komende maanden, en dan vooral in november en december, zal de oogst van finger lime van het Guatemalteekse bedrijf Prime Tropics gaan toenemen. "Op dit moment plukken we ongeveer 500 kilo per week, maar op het hoogtepunt van het seizoen zullen we tot 2.000 kilo per week oogsten", vertelt Edilson Hernández, manager van Prime Tropics, de grootste producent van exoten in Midden-Amerika. Het bedrijf biedt z’n klanten finger lime jaarrond aan. 

"We hebben het areaal uitgebreid en beschikken nu over 20.000 bomen, zodat we volgend jaar tot 3.000 kilo per week kunnen oogsten." 

"Wij vermarkten de finger lime in Europa", vervolgt Edilson. "We verzenden het product per vliegtuig naar Nederland in kilo-verpakkingen en naar de Franse en Duitse markt in clamshells van 40 gram. De luchtvrachtprijzen zijn nog steeds hoog, maar de beschikbaarheid van vrachtruimte is al iets beter. Vanuit Guatemala hebben we 4 wekelijkse vluchten naar Nederland of Frankrijk, zodat de Europese klant binnen 48 uur na de oogst het verse product in handen heeft. Bijkomend voordeel van onze finger limes is dat ze tot 30-40 dagen houdbaar zijn."

Finger lime is een exotische citrussoort die een interessante niche op de Europese markt heeft gevonden. Hoewel het gros van de teelt in Guatemala plaatsvindt, is het nog grotendeels onbekend in Midden-Amerika. Het gebrek aan bekendheid biedt anderzijds veel kansen om de consumptie verder te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld is gebeurd met ramboetan.

"Toen we in 2007 ramboetan begonnen te telen, kende niemand dit product. Honduras had wat percelen en in Guatemala kostte het ons toen veel moeite om dit fruit op de markt te brengen", herinnert Edilson zich. "Maar dankzij promotie- en reclamecampagnes is er een sterke vraag naar ramboetan op de Guatemalteekse markt. Met finger lime willen we eenzelfde soort promotie in Midden-Amerika doen. Mensen moeten het product eerst leren kennen. We hebben al enkele testen gedaan in exclusieve restaurants in Guatemala en het product sloeg er goed aan."

Het ramboetanseizoen begint in mei en eindigt medio oktober. "De vraag is ook vrij goed op de markt in de Verenigde Staten. We verkopen veel aan de retail, wat ons helpt aan een stabiele prijs, want op de groothandelsmarkten fluctueert de prijs nogal. Dit jaar is het op teeltvlak een uitdaging geweest door de verdubbeling van de prijs van meststoffen. Het is trouwens niet alleen duurder, het is nauwelijks te vinden. Om toch over een voorraadje te beschikken, hebben we ons aangesloten bij inkoopprogramma's. We gebruiken al 10 jaar geen gewasbeschermingsmiddelen, maar zonder meststoffen kunnen we niet." 


Luchtfoto van de percelen met exotisch fruit van Prime Tropics 

Succes in eerste durian-export naar VS
Het bedrijfsbeleid van Prime Tropics heeft niet alleen betrekking op het milieu, zoals de teelt zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of het behoud van de biodiversiteit, de onderneming is ook bezig met een sociaal beleid, onder meer op het gebied van mensenrechten en ongewenste intimiteiten op de werkvloer, gezondheid, veiligheid en arbeidswelzijn, vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen, discriminatie, dwangarbeid of gelijke kansen voor vrouwen. Vrouwen maken zelfs 90% uit van het personeelsbestand in de pakstations van Prime Tropics. Het bedrijf heeft ook z’n schouders gezet onder een herbebossingsproject in samenwerking met scholen. Het heeft volgens Edilson al zo'n 200.000 bomen geschonken. Naarmate het bedrijf groeit en relevanter wordt in de regio, neemt ook het sociaal engagement in de streek toe. 


Gordeldier gefotografeerd op een van de percelen van Prime Tropics

"We hebben durian in onze catalogus opgenomen. We hebben momenteel 7.000 bomen, maar dit jaar zijn we aan het bijplanten en gaan we de 10.000 bereiken. Deze eerste durian-export naar de Verenigde Staten is vrij goed verlopen." 

"We stuurden ook monsters naar een Aziatische markt voor een evaluatie van de Brix en andere eigenschappen van het fruit. Ze waren erg blij met de smaak, ze zeiden dat die uitstekend was. We zijn daar uiteraard erg enthousiast over."

"En volgend jaar gaan we op verzoek van onze klanten in Nederland starten met een nieuwe exoot: Boeddha's hand. We hebben al zo'n 2.000 bomen geplant en we zijn klaar om in 2023 commerciële volumes te hebben", besluit Edilson Hernández. 

Voor meer informatie:
Prime Tropics
Tel: +502 57000052 (Guatemala)
eddy@primetropics.com
www.primetropics.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven