Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alessandro Dal Bello van SIFE (Italië) over de bananenmarkt:

"Ofwel slagen bedrijven erin hun kosten te dekken, ofwel sluiten ze"

De situatie is niet eenvoudig op de bananenmarkt: de volumes die nog verwacht worden zijn lager dan normaal, terwijl alle kosten stijgen. Het resultaat is een najaar met hoge prijzen. En zonder een hoog prijsniveau zullen bedrijven hun deuren moeten sluiten.

Dit is in het kort wat Alessandro Dal Bello van het Italiaanse bedrijf SIFE over de bananenmarkt denkt. "Vanwege interne problemen komen er minder bananen uit Ecuador. Er zijn stakingen geweest en veel bedrijven hebben het moeilijk. Ook uit Colombia nemen de hoeveelheden door het slechte weer af. Daarnaast hebben de lage prijzen ervoor gezorgd dat veel telers op kosten besparen en bijgevolg zijn er partijen bij met niet al te hoge kwaliteit."

"Veel importeurs wenden zich daarom tot Costa Rica en daar hebben ze de prijzen naar boven bijgesteld. Als we daar de transportkosten en de sterke dollar bij optellen, is het niet moeilijk om te begrijpen dat de prijzen nog verder zullen stijgen. Bovendien wordt ook het rijpen duurder door de hogere energiekosten."

De situatie is dus erg ingewikkeld. "In de groothandel moet volgens mijn berekeningen een karton bananen voor € 20 verhandeld worden om alle kosten te dekken. Ik begrijp dat de retail de prijzen zo laag mogelijk probeert te houden, maar ofwel slagen bedrijven erin hun kosten te dekken, ofwel sluiten ze."

Bananen zijn een energie-intensief product. In de cellen duurt het 4-6 dagen eer ze rijp zijn, met ventilatoren die 24 uur per dag draaien en constant lage temperaturen. "Met de huidige energiekosten is het niet mogelijk om bananen te verkopen tegen dezelfde prijs als in voorgaande jaren", besluit Dal Bello.

Voor meer informatie:
Dal Bello SIFE
Corso Stati Uniti 23 
35127 Padova (PD) - Italië
Tel: +39 (0)49 8703000
direzione@sife.it
www.dalbellosife.com

Publicatiedatum: