Egyptische export van zoete aardappelen traag van start

Het Egyptische zoete aardappelseizoen schoot eerder traag uit de startblokken. De vraag is er, maar toch iets lager dan verwacht. Een van de uitdagingen voor Egyptische telers zijn de stijgende teelt- en transportkosten.

Volgens Nora Mohamed, salesmanager bij Skyline for Import & Export, kwam het seizoen voor Egyptische zoete aardappelen traag op gang en is de huidige prijssituatie nogal delicaat. "Het seizoen begon in augustus zonder vertraging. In het begin was de beschikbaarheid van product niet groot, maar dat verbeterde geleidelijk. De vraag blijft momenteel nog wat achter en de kosten voor export zijn aanzienlijk gestegen. Zowel leveranciers als klanten hoeden zich ervoor de markt niet te overspoelen met zoete aardappelen, want anders kunnen de prijzen fors dalen en de kosten niet meer gedekt worden."

"Over het algemeen hebben Egyptische zoete aardappelen een goede reputatie en is er meestal een stabiele vraag, zeker als de kosten lager zijn dan van andere rassen uit verschillende landen. Dat was de afgelopen seizoenen toch zo. Egyptische telers en exporteurs hebben grote inspanningen geleverd om de kwaliteit van het product te verbeteren", legt Mohamed uit. 

De inflatie zorgt echter voor een forse stijging van de teelt- en transportkosten, wat op termijn gevolgen kan hebben voor de winstmarges van de Egyptische exporteurs. "De inflatie in Europa, maar ook in Egypte, heeft gevolgen voor elke handel, niet alleen voor de handel in zoete aardappelen. Er is veel onzekerheid, er zijn hogere kosten en ook de euro boet aan waarde in ten opzichte van de dollar. Dit alles heeft een impact op de teelt, de handel en het consumptiepatroon."

Met deze risico's in het achterhoofd doen zowel importeurs als exporteurs het rustig aan. Niemand probeert op de zaken vooruit te lopen. "De vraag lijkt tot nu toe redelijk normaal in vergelijking met voorgaande jaren in Europese landen, vooral in het VK en Nederland, de belangrijkste importeurs van Egyptische zoete aardappelen." 

"Het gevoel is echter dat iedereen voorzichtiger is. Er is geen noodzaak om door te duwen, er is geen haast. Dit is het motto van zowel exporteurs als importeurs dit seizoen. Het is ook moeilijk om te anticiperen op eventuele uitdagingen die op onze weg komen gezien de steeds veranderende omstandigheden, maar de verwachting is dat er voor de rest van het seizoen geen grote wijzigingen meer zullen optreden ten opzichte van de huidige situatie", besluit Mohamed.

Voor meer informatie:
Nora Mohamed
Skyline for Import & Export
Nora@skyline-egy.com   
http://skyline-egy.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven