"De kwaliteit van Zespri kiwi's kan een enorm probleem worden"

Deskundigen uit de sector beweren dat de aanhoudende verliezen als gevolg van de kwaliteit van kiwi's een probleem van 500 miljoen dollar voor de kiwisector zou kunnen worden als er geen oplossing wordt gevonden. Zespri voorzitter Bruce Cameron zei in een update aan de sector dat het verlies van fruit en de kwaliteitsclaims ver boven de historische gemiddelden lagen, en hij verwachtte dat het ook in de toekomst een probleem zou blijven.

Vooral de Zespri SunGold kiwi's hadden te lijden onder kwaliteitsproblemen, aldus Cameron. De impact op het rendement was dit seizoen aanzienlijk, met een voorspeld verlies van $2,80 per tray voor SunGold Kiwi's, voegde hij eraan toe. Dit in tegenstelling tot een verlies van $1,68 per tray vorig seizoen (een tray bevat 30 vruchten).

In een voorspelling van Zespri van juni voor 2022/23 werden de retourprijzen per tray geraamd op $10,25 tot $11,75 voor dit seizoen. De prognose van augustus werd bijgesteld tot $10,02 per tray rendement.

De in juni voorspelde opbrengst per hectare van $141.000 tot $161.000 werd in augustus bijgesteld tot $138.495.

Afgezien van de gevolgen voor de opbrengsten van de telers, zetten deze kwaliteitsproblemen het imago van het bedrijf, dat bekend staat om het leveren van een constante fruitkwaliteit, zwaar onder druk. Volgens Cameron was een sectorbrede reactie nodig om het probleem op te lossen.

Bron: stuff.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven